Komentáře

Zpět na článek

Karel Steigerwald: Středověk? Rasputinovské carství? Ne, Rusko je říše zla, která jde odnikud nikam

15 komentářů

Pavel Maleček
28. června 2023 • 11:41
Kdo chce pochopit Rusa, musí se do jeho historie zahloubat. Zjistí, že Rusové jsou původně vikingský kmen, žijící v oblasti dnešního Petrohradu. Odtud ovládl povodí velkých řek tekoucích do Černého a Kaspického moře a v tomto prostoru založil první ruskou, tehdy čistě vikingskou říši. Když se kromě lovu kožešinových zvířat živil lovem tamních Slovanů a jejich prodejem na trzích otroků od už tehdy islámského Bagdádu po křesťanskou Konstantinopol.

Po cca 200 letech se vikingský Rus v slovanském "moři" rozpustil, když vládu nad územím převzali slovansky mluvící vikingsko-slovanští potomci, z nichž vznikla ruská šlechta. Po pár generacích však tuto ruskou říši č.2 převálcovaly mongolské a zčásti turkické kmeny a cca 300 let se s Rusy intenzivně křížili.

Tak vznikl dnešní Rus, z menšiny Slovan, z většiny ovládaný vikingsko-mongolsko-turkickými geny s jejich nechutí řádně spravovat svou zem a o to víc krvelačně plundrující cizí území. Což se týká zejména středo a jihoevropských Slovanů, které dodnes považuje za svou, jemu drze mu uprchlou kořist. Což kecy o slovanském bratrství maskuje.

O to víc úpí dnes, když po 89. musel z území dobytých ve válkách 19. a 20. století o až 2000 km (od Aše) zpět na východ ustoupit. A pokud přes své chamtivě krvelačné drápy pořádně nedostane, bude se navždy snažit dnešní stav zvrátit. Což západní rádoby intelektuálové, naše nevyjímaje ne a ne pochopit.
Tomáš Kostelecký
4. července 2023 • 08:38
@Pavel Maleček
Rus je padesáti - procentní Asiat. Z Vikinga už toho moc nemá.
Richard Šebesta
27. června 2023 • 15:44
Mohu-li říct svůj názor. Rusko je možná říše zla ale totéž lze říct o celé EU. A to by nás mělo zajímat více než Rusko. V Rusku nežijeme ale v EU. Až válka skončí dojde k nějakým rozhovorům a nějak se vztahy mezi EU a NATEM a Ruskem upraví buď k lepšímu nebo horšímu. Možná už tam nebude Putin ale někdo jiný a Rusko bude jiné. Ale ve změnu EU v dohledné době nevěřím. Desítky milionů migrantů a byrokracie a omezování suverenity jednotlivých zemí EU nevěští nic dobrého. Migrační krize již 8 let válcuje EU a ta není schopna ji řešit ale o cizí (ruské) problémy se stará místo aby řešila své.To je dnešní chmůrná realita EU.A JEŠTĚ K TOMU VOJNA.
Soňa Benešová
27. června 2023 • 15:27
Přitom Rusko má tak velkou zemi a obrovské přírodní bohatství, že mohou na osobu konkurovat Norsku. Nemuseli by dělat skoro nic a žili by si jako králové. Ale oni ne, oni se potřebují mít špatně.
Soňa Benešová
27. června 2023 • 15:33
@Soňa Benešová Kdysi jsem četla ruskou klasiku, a některý z těch velkých spisovatelů psal, že ruský národ má jako nejvyšší prožitek smutek. Jiné národy mají zpěv, tanec, jídlo, lásku, ale Rus potřebuje truchlit.
Richard Šebesta
27. června 2023 • 16:01
@Soňa Benešová Každý národ má něco mylady. Němci třeba smysl pro pořádek i když pokud bude počet migrantů stoupat dál nevím jak to tam zvládnou. No a pokud jde o nás Čechy ? My zase musíme vždy někomu lézt do zadku. V létech 1945-1989 do sovětského (ruského) nyní zase natovského a Bruselského že jo ?
Tomáš Kostelecký
4. července 2023 • 08:42
@Richard Šebesta
Mluvte za sebe, pane. Jsou i tací Češi, kteří nikomu nikam nelezli a nelezou. Patrně jsme každý vyrůstal v jiném prostředí.
Saša Krach
27. června 2023 • 12:45
Souhlas,,,Rusko říše zla,,,,Ale pokud porovnám celosvětově dějiny zla.....Ano, přátelé jsme horší než divoká zvířata,,,,zvířatům jde o žrádlo....Lidem 😂😂😂😂
giorgio287
27. června 2023 • 12:08
Sice nemáme žádné informace, o co Prigožinovi šlo, ale hejna mudrlantů již píšou komentáře a analýzy. Komentáře a analýzy toho hov.na, které vědí. Jsou směšní stejně tak, jako ideologicky zaslepení.

Rusko je "říše zla", když nenechá vraždit Rusy na Donbasu. "Říše dobra" USA bombarduje "humanitárně" školy, nemocnice a mosty. To jsem rád, že mi to nějaký soudruh vysvětlil!
Saša Krach
27. června 2023 • 12:49
Vítěz má vždy pravdu.....😂
NrteP
27. června 2023 • 13:19
@giorgio287
Přečetl jsem si článek ještě jednou, ale o "Říši dobra" USA jsem se tam nedočetl.
Soňa Benešová
27. června 2023 • 15:25
@giorgio287 Chlapče Džordžio, vždyť ruská oblast Ukrajiny už dnes neexistuje, města srovnaná se zemí, zničená půda, zničená infrastruktura, přehrada nikde a ti Rusové, co tam žili, jsou buď mrtví nebo pryč. Zbylo pár dožívajících bábušek. Zničili svoje lidi, jak typické. Radši mlč už, ať tě nepostihne stejný osud.
hulin never die
27. června 2023 • 17:22
@giorgio287 dva dny pred akci rekl prigozin, ze Ukrajinci celych 9 let strileli jen na ruske vojaky. Porad trvas na tom, co na to prigozin, nebo chytas schizu?
Avatar - epr3}
epr3
28. června 2023 • 09:59
@hulin never die To jsi fakt tak blbej, že tomu věříš a nedokážeš si najít informace?
Tomáš Kostelecký
4. července 2023 • 08:53
@giorgio287 Nedávno jsem četl archivní soubor protektorátního tisku z podzimu roku1944. Již tenkrát, nacistická propaganda, uváděla, výhradní bombardování škol, školek, kostelů, nemocnic a jiných nevojenských cílů ze strany spojeneckého letectva. Bolševická propaganda, tedy i ta kterou zde šíříte, je jako přes kopírák té kterou vypracoval soudruh Geobles a jeho hoši. Tedy jako všechno, i propagandu, Rus někde ukradl.