Reportáže

Zpět na článek

Smrt venkovské hospody? Covid, drahé energie i vyšší daně. Pivní kultura mimo Prahu inkasuje ránu za ránou

3 komentářů

simeklubor
20. června 2023 • 00:27
Blbci, kteří nerozlišují pití lahváče doma na gauči od posezení s kamarády u točenýho, si nic jinýho než zánik hospod nezasloužej. A nalejme si čistýho piva - rozumná konzumace (to znamená dojít si 1 - 2x tejdně na jedno dvě, maximálně tři) hospody nad vodou neudrží, covd necovid, dph nedph. To, co drží hospodu nad vodou, je v případě restaurace jídlo a v případě pivnice zákazník - alkoholik, kterej tam denně vychlastá 5 - 10 kusů. Jestliže tahle pivní "kultura" a s ní polovina putyk zaniknou, není to pro společnost a republiku žádná škoda. Fakt ani ta nejmenší. A že mám pivo opravdu rád!
Uživatel_5653469
19. června 2023 • 18:18
Zaujalo mě, že po zmínce o nulové spotřební dani na tiché víno jste ji začali volně zaměňovat s DPH a tím, že má být čepované pivo přeřazeno do vyšší sazby. Což je zakončeno perlou: "A pak zaveďme jednotnou spotřební daň na pivo i víno ve výši jedenadvacet procent".
Spotřební daň na pivo i šumivé víno je teď něco přes 20, ale korun. U vína za litr, u piva si to dohledejte sami. Malé pivovary mají až poloviční sazbu.
Jaká je DPH (daň z přidané hodnoty) na tiché víno nevím, ale divil bych se, kdyby to nebylo 21%. Můžete mi to zjistit? Děkuji.
Soňa Benešová
19. června 2023 • 13:05
Svět se mění, životní styl také a nechápu, proč se všude řeší, že vesničtí pivaři už buď zemřeli, nebo jsou těžce nemocní, často jako důsledek nezřízené konzumace piva a špatné životosprávy, jiní se zprivatizovali na chaty a garáže, a ten zbytek je holt zbytek. Náš hospodský už začal pracovat a hospodu omezil na pátek, sobotu a neděli od 17, schází se tam přeživší hrstka a v devět je prázdno. To je život. Jsme ve spotřebě alkoholu na světové špičce a každé omezení společnosti jenom prospěje. Všichni ti pivaři - smutný pohled. Velké břicho, neupravení, z dříve normálních lidí fyzické i intelektuální trosky. Znám je, někteří byli i moji přátelé. Teď tam sedí zboření už v pět a na kdysi zajímavé kariéry mohou jenom vzpomínat, pokud se vůbec ještě rozpomenou.