Prostor X

Zpět na článek

Šetka: Proti vinařům je vedená nekorektní válka, bez nulové daně bychom měli místo vinic řepku

3 komentářů

Pavel Maleček
0
23. května 2023 • 10:59
Byť jsem obdivovatel práce vinařů a jejich produktů, nemohu s proti daňovou argumentací p. Šetky souhlasit. Spotřební daň by vinařství nikterak neohrozila. Určitě ne finančně, kdo jezdí po jihu Moravy a i vinařských oblastí Čech s očima zaměřenýma ne jen na dno lahve, vidí "kvetoucí" krajinu, vesnice, vyšperkované sklepní uličky, nová, často až vizuálně zpupná vinařství, chlubivě předvádějící finanční sílu vlastníků. Takže díky dani mírný pokles zisků, by ČR vinařství neohrozil

Ano problémem by byla povinnost řádně evidovat a vykazovat mini platby při "individi" a masových ochutnávkách vína do skleničky, což je významnou součástí vinařské kultury i byznysu. To by se ovšem dalo vyřešit pár % navýšením daně, vypočítané z už snadno evidovatelných prodaných lahví a dalších obalů.

A pak milovníci vína podnikající "nájezdy" na vinné sklepy, zrovna nepatří k nejchudším vrstvám obyvatelstva, takže tu ani sociální problém nehrozí. Což jsou i lidé, kterým jde o kvalitu a zážitek ne o "vychlastané" množství. A ti si ani nekoupí cenově srovnatelná, ale kvalitativně horší, daňově nezatížená zahraniční vína.
Soňa Benešová
0
23. května 2023 • 09:35
Českem se šíří alkoholismus žen. Ženy pijí víno, málokdy pivo jako muži, ale ono má 3 až 4x více alkoholu než pivo. To se jde do kina, a před kinem první sklenička. Po kině druhá a potom se jde na třetí. Jede se na kole, a v deset dopoledne první košt. Různé "kamarádky a dámské jízdy", které spojuje konzumace vína. Sedmička vína vydá za pět piv, pět piv normálně žena nedá, tak pije muž, pivař. Sedmičku vína vymlaskne s kamarádkami běžně. Také si všímám, že ženy málokdy dokážou mírně konzumovat alkohol. Buď jsou abstinentky, anebo rychle padají do alkoholismu. Pitím vína. Kultura prý. Nevím, proč by měli pěstovat řepku, mohou zkusit zeleninu. Dále by mne zajímalo, jestli náhodou vinice nepřispívají k vysušování krajiny. Vinná réva má 7 metrů hluboké kořeny a spolehlivě vysaje vodu i z hloubky.
Martin Konečný
0
23. května 2023 • 07:47
Většinou nekomentuji, ale tohle nejde nechat nepovšimnuto. Palec nahoru pro pana Strakatého, že to ustál a palec dolů pro pana Šetku. Vzhledem k pozici jeho postoj sice chápu. Za celý rozhovor, ale neřekl jediný relevantní argument, proč by víno nemělo podléhat spotřebitelské dani. A když už byla snaha, během chvíle se do vysvětlení sám zamotá nebo si i sám odpoví, proč je to vlastně blbost. Úsměvné. Po rétorické stránce takový vinařský Havlíček.