Video placeholde

Šetka: Proti vinařům je vedená nekorektní válka, bez nulové daně bychom měli místo vinic řepku

Proti vinařům je vedena nekorektní válka, tvrdí Michal Šetka. Vlnu odporu vyvolává podle šéfredaktora magazínu Wine & Degustation záměrné zaměňování spotřební daně a DPH u tichých vín. První ze sazeb mají přitom nulovou všechny okolní země a nenásledovat je by znamenalo bezprecedentně poškodit celý český trh. Argument, že zatížený mohl být jen dovoz, který tvoří 70 % prodeje, vyvrací slovy: „Jsme na stejném evropském trhu a nemůžete vyjmout moravské vinaře a zdanit ty zahraniční. První námitka, která proti tomu bude vznesena, tak ji ten evropský vinař, nebo obchodník samozřejmě vyhraje.“ Neméně problematická by byla výjimka regulovaná omezenou produkcí, ta je totiž určena výhradně pro osobní spotřebu.

Ve snaze získat peníze do státního rozpočtu zmapovala Národní ekonomická rada vlády precizně situaci v České republice, ale v potaz už nevzala nadřazené vyhlášky EU. Aspoň podle Michala Šetky, který označuje její návrhy v souvislosti se zavedení spotřební daně na tichá vína za neinformované a kvituje, že nebyly vyslyšeny. Že se tak stalo zásluhou pofiderního lobby, odmítá.

„Máme dvě možnosti, když se nám něco nelíbí: buď jít vyřvávat na náměstí, vzít si nějaké transparenty a poslouchat někoho, kdo tam na nás křičí jednoduchá hesla, a tvářit se, že jsme součástí nějakého protestujícího davu. Anebo se chovat jako slušný, umírněný, inteligentní člověk a jít za svým poslancem, protože žijeme v zastupitelské demokracii. A já si nemyslím, že se stalo v rámci těch vinařů cokoliv jiného, než že šli za těmi svými poslanci a vysvětlili jim všechny důvody,“ říká degustátor, šéfredaktor magazínu Wine & Degustation a autor publikace Nejlepší vína České republiky s tím, že o existenci bojovali nejen jednotlivci. Reálně hrozil úpadek firem a vyklučení vinic. „Místo vinic pod Pálavou bychom měli za pár let řepku a podobné věci,“ nastiňuje pravděpodobný scénář.

Místo kýžené úlevy teď ale vinaři čelí obrovskému tlaku. Přitom si „jen“ zajistili stejné podmínky pro podnikání, jaké mají v sousedních státech. „Vinaři platí DPH, platí poplatky Vinařskému fondu, poplatky z litrů, z hektarů vinic, platí za zatřídění hroznů, za rozbory, daň z nemovitosti, klasické daně z příjmů, zaměstnávají lidi, platí odvody, ty lidi platí daně z příjmů,“ hájí jejich reputaci. Citelné ztráty je čekají i tak. Zrušení daňové uznatelnost tichého vína jako daru na reprezentaci je odhadem Šetky připraví o 30 až 40 % celkového obratu.

Jakým způsobem funguje dovozní turistika? Který segment tichého vína je u nás nejprodávanější a co by pro něj případné zavedení spotřební daně znamenalo? Proč by v praxi nefungoval ani model se sníženou sazbou vztahující se na tuzemské vinaře? Nebo jakým evropským vyhláškám podléhají pivo a tvrdý alkohol? Na tyto a další otázky odpovídal Michal Šetka, degustátor, šéfredaktor magazínu Wine & Degustation a autor publikace Nejlepší vína České republiky.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>