Komentáře

Zpět na článek

Viliam Buchert: Naprostá lhostejnost k jedné z největších tragédii poslední doby v Česku je zarážející

6 komentářů

Uživatel_5499115
21. května 2023 • 14:44
Společnost se o ně stará mnohem víc, než se oni starali o společnost. Náklonnost je minimálně vzájemná. Když někdo celý život promarní a není ochoten absolutně ničím přispět ke společnému dílu, tak samozřejmě nemůže očekávat, že někomu bude chybět. Vždyť ty lidi vyloučila i jejich vlastní rodina, pokud někdy nějakou měli, tak co čekáte? Že pro ně budou truchlit lidi, kteří je ani neznali? Jediné, co o nich víme, že obtěžují ostatní na ulicích, celý život nic nedělají, jen chlastají, znečišťují naše okolí a smrdí. Lidi hlavně zapomněli nazývat věci pravými jmény a pořád si na něco hrají. Proč jsou ti lidé na tom tak, jak jsou? Protože jsou líní si sehnat i vlastní jídlo, teplo a vodu.
simeklubor
17. května 2023 • 11:05
Vysvětlení je vcelku jednoduché: Pokud uhoří 8 lidí ve zkolaudovaném bytovém domě či hotelu, kde by při splnění veškeré "buzerace" požárně-bezpečnostního řešení prostě uhořet neměli, jsou všichni v šoku a řeší, jak se to probůh mohlo stát. Jak je možný, když jsme vynaložili tolik peněz a energie na protipožární ochranu, tato selhala a lidi zahynuli? Zatímco když vyhoří nějakým dementním bordelářem desetiletí pohozené buňky, naprosto nevhodné k čemukoli, co přesahuje 10 minut pobytu, které navíc mají zamřížovaná okna a do nichž se někdo naboural (a tedy existuje jediná velmi sporná úniková cesta), tak je výsledek nočního požáru v takovém chlívě prostě předvídatelný a sorry, Viliame, těžko někoho může překvapit a vyvolat sáhodlouhé diskuse na téma "Jak se to mohlo stát?" Vy ten rozdíl fakt nevnímáte? Tady je přece jasné, jak se to mohlo stát, a je jenom s podivem, že se to nestalo už dávno. Nijak to nesouvisí s tím, že zbytečné úmrtí lidí je smutné a že je normálnímu citlivému člověku těch lidí líto.
Jenže co nás šokuje víc a vyvolá větší diskusi? Smrt horolezce na Everestu v zóně smrti, nebo smrt chodce, na kterého spadl špatně provedený balkon?
A to je celá záhada, pane Bucherte. Hledáte za tím něco, co tam není.
Lilith Černá
13. května 2023 • 08:55
Jak vidím, Reflex ještě "vylepšil" své diskuse. Asi vám Křetínský posílá málo. Nejenže se diskusní příspěvky nezobrazí přes FB, ale ještš mají tuto předpotopní formu.
Buchertovi tu empatii opravdu nevěřím! Konjunkturalista jako on bude předstírat soucit s bezdomovci?
rita
11. května 2023 • 11:55
Je to smutná uzáležitost,ale ti lidé,kteří si takový způsob života dobrovolně zvolili,si sami takový odchod ze života zapříčinili.Kromě toho je velmi smutné a nepochopitelné,že Romové dostávají přímo ve středu Brna zcela gratis drahé byty s dotovanými nájmy a nespočtem dalších soc. dávek,přestože už
3 generace nepracují a pro tzv. bezdomovce nemá město žádné řešení jejich nouzové situace......
simeklubor
17. května 2023 • 11:08
@rita Blábol, Rito, blábol. Sama si protiřečíte - buď je to dobrovolný způsob života, nebo nouzová situace, ze které se bezdomovec chce a za pomoci města může dostat. Tyto dvě věci se vzájemně vylučují. A město (+ různé charitativní organizace) pro ty, kdo se z bezdomovectví chtějí dostat, obvykle řešení má. Problém je, že na počátku těch řešení obvykle stojí nutnost dodržovat základní pravidla a nechlastat, a to je pro většinu bezdomovců nepřekonatelná bariéra.
Uživatel_5499115
21. května 2023 • 14:49
@rita Nechápu, co do toho mícháte rasy. Bezdomovci jsou všude na světě a mají celé spektrum barev. Jsou to lidé, kteří se odmítají přizpůsobit jakémukoliv systému a raději žijí tak, jak žijí a umírají tak, jak k tomu patří, než by pracovali, platili daně, starali se o rodinu a vychovávali děti. Nevidím jediný důvod jim jakkoliv pomáhat v této nebohulibé činnosti. Každý z nich má možnost žít jinak.