Archív

Zpět na článek

Národní hrdina Dalibor z Kozojed? Prachsprostý zločinec!

8 komentářů

squirrelsam
6. července 2011 • 19:54
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
sendyman
5. července 2011 • 13:08
možná by pro lidstvo bylo lepší, kdybyste se při svých exkurzech do historie nechal inspirovat spíše stylem zmíněného Miroslava Ivanova, než blábolily typu Istvána Nemereho.
el.mimo
5. července 2011 • 14:36
Zdravím. Nerad to říkám, ale tentokrát vévoda kolem historické skutečnosti minimálně obchází. Skoro ho podezírám z úmyslu, že mezi svou obvyklou tvorbu podstrčil Dalibora, jenž je znám díky Jiráskovi a Smetanovi překvapivě jako "klaďas", a teď se doma na zámku směje, až brnění řinčí.
oldwomen
5. července 2011 • 15:34
Hm, mne nepřestává udivovat, že opakovaně bere Jiráskovu v podstatě pohádkovou knihu jako zdroj na úrovni kronik, matriky.... Čekám, kdy začne čerpat jako z dalších relevantních pramenů např. ze Zeměplochy, Středozemě, Dna pytle, Palubního deníku Červeného trpaslíka a podobných archiválií.
Dovlolím si citát z Nejisté sezóny: "Zlatý prciny!"
von.rammstein
5. července 2011 • 19:49
tak to jste si dovolila dost
johannes
5. července 2011 • 20:13
Dalibor zcela drze poddaným svého souseda lhal.......
On náš pavévoda jde v jeho šlépějích. On zcela bezostyšně lže všem. Stačí jen ty jeho vymyšlené a ničím nepodložené tituly.
sendyman
5. července 2011 • 16:38
No, však ono by se už našlo! Např. zmínka o tom, že Dalibor tu vzpouru "podněcoval" z hamižných důvodů, je poněkud zavádějící. A taktéž historka o skřipci (skřipky-housle) se SKUTEČNÝM historikům zdá jako nejméně pravděodobná. Útrpného práva se používalo k vynucení přiznání, či prozrazení kompliců. Tady nebylo proč, Daliborova "vina" byla jasná - vzal pod ochranu lid, povstavší proti nelidským robotným podmínkám. Navíc byl šlechtic a na to oni byli opatrní...
A ještě, představa "starýho" Amatiho, jak sedí u krbu, čučí do ohně a najednou, z ničeho nic vymyslí jednoho deštivýho podvečera L.P. 1550 housle, je velmi úsměvná. Jako by housle neprodělaly vývoj, trvající stovky let...
el.mimo
5. července 2011 • 20:05
Jistě, "semtam" nějaká ta nepřesnost je pořád přítomna, avšak! na to, že je to od vévody, jde o skvělý posun, a podstatu vystihl - Dalibor byl drzý chmaták a hýřil. U mě dnes dr.dr. dobrý, až se děsím, že s ním souhlasím.
@oldwomen: další možností je lsd.