Zprávy

Zpět na článek

Spasí biopotraviny svět, nebo je to jen dobrý byznys?

13 komentářů

jara100
12. června 2011 • 20:23
Autor článku se "lacině" pouští do biopotravin. Pokud píše fejeton či jinou formu vlastního názoru, prosím. Ale pro článek s titulkem na hlavní straně časopisu jsou informace, které používá velmi tendenční a neověřené. Např. v otázce výskytu plísní u bio vs. konvenčních potravin bere názor kolegy novináře, známého svým proti bio názorem. Neměl by novinář píšící pro Reflex informace ověřovat? Existuje dostatek odborných studií, které prokazují, že výskyt plísní u biopotravin není vyšší (je naopak nižší) než u konvenční zeleniny, a navíc výskyt plísní je určován spíše způsobem dopravy a skladování než způsobem pěstování. Srovnání použití chemických éček a soli jako přirozeného konzervantu je úsměvné. Argument, že biopšenice není zdravější pro lidi na bezlepkové dietě je už spíš hloupé. To, že konzumací bio potravin nepomůžeme vlastnímu zdraví, ale výrobcům biopotravin, je další z autorových odvážných tvrzení - myslí si snad autor, že většina Evropy je tak hloupá, že zbytečně platí za kvalitu a přirozenost potravin, které konzumuje? Že trend v Německu, Rakousku i jižní Evropě (kde možná nenazývají bio potraviny bio, ale kupují je od místních farmářů) je prostě blbost, které autor nepodlehne? Díky pane Jandourku za váš názor na biopotraviny, bohužel jeho fundovanost mi přijde poněkud nízká.
gutakare
11. června 2011 • 22:09
Článok ako z pera Petra Havla, hlasnej trúby veľkých obchodných reťazcov, ktorý si neviem prečo hovorí zemědělský analytik.
K tým Éčkam. Existujú škodlivé a zdraviu neškodné Éčka. Obhajovať konzumáciu všetkých éčok vrátane tých nebezpečných len na základe toho, že predsa kyselina askorbová je takisto éčko (samozrejme neškodné) je nonsens. To si autor rovno môže na raňajky dávať pohár formaldehydu (takisto éčko), ak sú všetky Éčka tak v pohode.
Takisto by autorovi nezaškodilo trocha rozhľadu a možno by prišiel na zaujímavý fakt a to, že väčšina zemědělských produktov vypestovaných v Afrike a Južnej Amerike sa následné používa ako krmivo pre hospodárske zvieratá v USA a v Európe. Takže ľudia na zemi nezomierajú od hladu preto, že sa pestuje BIO, ale preto, že američania a europania potrebujú žrať kvantá mäsa. Ale to je už o zodpovednosti každého jedného z nás.
karaho
10. června 2011 • 19:45
Tak jsem to teda dočetl, ale co jsem se dozvěděl ? Argument že E jsou v pohodě, protože naši předci přece solili maso. Pak to, že člověk co má bezlepkovou dietu nesmí jíst biopšenici. Nechci říct, že BIO je spása světa a chutí, ale autor svým pohrdavým postojem a radostí z chemie je podle mého názoru mimo a neví o čem píše. Další argument, že nás naše planeta neuživí. Samozřejmě že neuživí, když se vyhazují tuny jídla.. Atd..
Přeju autorovi, příjemný život na chemii a dobrou chuť..
fakov
10. června 2011 • 08:55
jsou opravdu výplodem chorých mozků. To, že jsou biopotraviny zdravější a kvalitnější, přece nevylučuje, že z nich těží byznysmeni, a neznamená, že by měli "spasit svět". A co myslí autor tím "naprostým šílenstvím"? Samozřejmě, že je blbost kupovat předražené bio-potraviny, dovezené často kdovíodkud, když bio zeleninu si můžem vypěstovat sami, nebo ji koupit od nějakého důchodce na vesnici, a např. biojablkanebo biošvestky si můžem natrhat zadarmo u každé polní cesty. Ale když na to někdo má, ať si kupuje co chce. Mimochodem - nejde jen o předražené "bio", nedávno jsem byl na tom slavném "farmářském trhu" a většinou jsem při pohledu na cenovky nějak nevěřil vlastním očím...
zemekf
10. června 2011 • 07:35
Kdyby se mělo dělat všecko BIO, musela by už dnes poumírat polovina lidstva
gustafucikova
10. června 2011 • 00:31
už mě bio nespasí ba naopak mám dojem, že by porazilo tou čistotou. Leč vážně...asi v leckerých případech je dobré a lepší, ale taky bych kasička na lidi nekřesťanská. Tělo má jít do hrobu zhuntovaný a co ušetřím na bio, užiju jinak a lépe než pro ten pseudo, či placeboefekt. Howgh
sendyman
10. června 2011 • 07:39
Souhlas. Bez pravidelných dávek dusíku, draslíku a fosforu by můj organizmus nedožil rána!
Na druhou stranu, když vidíte vedle sebe v regálu Tesca promodralé a nedoživené "xaverovské kuře" odkojené žárovkou a žluťoučkého buclatého macka z podhorské farmy, není co řešit, čert vem prachy!
mamutka
9. června 2011 • 17:08
Všem těm, co prohlašují, že biopotraviny jsou jen byznys doporučuji shlédnout rakouský dokumentární film Chléb náš vezdejší. Myslím, že aspoň těm vnímavějším už běžný sortiment našich supermarketů nebude tolik chutnat. Já mám pocit, že většina lidí ani netuší, co vlastně kupuje, za jakou cenu je dosahováno tak báječně laciných potravin. Biopotraviny jsou pochopitelně dražší, ale většinou nesrovnatelně chutnější. Produkce klasických potravin balancuje v mnoha případech na hraně lidskosti.
samael
9. června 2011 • 14:28
a zastánce tzv. "zdravé výživy",ale koupil jsem si jednou jen tak pro zajímavost biovepřové a od té doby už ho kupuju pořád,je opravdu mnohem chutnější než to "normální" .To samé platí i pro vajíčka.U zeleniny jsem rozdíl v chuti vůbec nepoznal a proto zůstávám u zeleniny běžné,která je samozřejmě levnější.Takže abych to nějak uzavřel,některé bioprodukty stojí opravdu za to,některé jsou naopak jen nafouknutou bublinou,takže jako obvykle je pravda někde uprostřed.
aaja
9. června 2011 • 13:10
Na jedné straně se může zdát, že biopotraviny jsou jen byznys. To nepopírám. Proto je dobré hledat na výrobcích ekologické značky (platné- ne že si to výrobce přikrášlí kvůli prodeji). Ovšem idea biopotravin je dobrá. Jde o ekologické zemědělství, které je šetrnější k životnímu prostředí nás všech! Nepoužívá průmyslová hnojiva (k jejichž výrobě je potřeba spousta energie a zahlcují zdravou ornou půdu jedy a tím ji na dobro decimují) a naopak využívá šetrné způsoby hospodaření. Jejich koupí podpoříte drobné zemědělce, kteří se brání masové degradaci půdy průmyslovým drancováním. Veškerá osobní péče si žádá, aby byla řádně zaplacena. Proto jsou výrobky nepatrně dražší. Leč platíme za kvalitu! Kvantita si náklady vyžádá jinde... zdánlivě levná surovina sebou nese náklady, které přenáší na jiné, potažmo na nás všechny znehodnocováním životního prostředí..