Život a styl

Zpět na článek

České domácnosti jsou zadlužené až na půdu

14 komentářů

Chauif
4. června 2011 • 18:24
Řekněme si to na rovinu: lidi nemají peníze, protože bohužel pracují pod cenu. Ceny jsou udržovány na evropské úrovni (a někdy - často - i nad ní), ale platy jsou hluboko pod ní (1/3-1/5). Zaměstnavatelé se brání, že nemohou dávat více, že nevydělávají, protože musí držet nízké ceny, aby byli schopni vyvážet. Když nemají lidé peníze nemohou spořit (a tvořit rezervy) a nemohou utrácet. Když lidé neutratí, podnikatelé živoří a nemají na daně.... Tím, že lidi nenakupují, jsou vlastně i vysoké ceny, protože ty se tvoří z objemů prodeje. A to je pořád dokola. Dokud budou Češi hloupí a budou robotaři Evropy, nic se nezmění.
jan77
3. června 2011 • 10:55
a u koho ma stat dluhy? u pana boha nebo u reditele nasi galaxie? nebo u statni tiskarny? vidim ze si nikdo moc neuvedomuje ze penize jsou jenom umele vytvoreny nastroj na ovladani a zotrocovani lidi. normalnim stavem je bezpenezni spolecnost kde kazdy ma povinnost pracovat na maximum svych schopnosti a za to dostane vse co potrebuje k zivotu.
sendyman
3. června 2011 • 13:11
A jakpak byste to maximum u každého chtěl zjistit?
Ačkoliv ano, určité metody rozpracovány byly: v Osvětimi, na Kolymě či v Jáchymově soudruzi inženýři dosáhli jistých dílčích úspěchů...
aznom
3. června 2011 • 14:43
Musím říci,že jsi mě fakt pobavil.To číslo 77 to je šifra pro "svatý"?
oldboy
2. června 2011 • 20:38
To se to krásně čte, když si může člověk pořídit měsíčně ne 2, ale 6 praček
sendyman
2. června 2011 • 21:58
Proboha, od kdy čtou RX socky?
limak007
2. června 2011 • 20:14
"Bylo to snad někdy v dějinách jinak?" Já odpovídám: Ano, za socialismu to bylo jinak.
aznom
3. června 2011 • 14:47
Tak nevím.Jsi provokatér,nebo to myslíš vážně?Pokud platí to druhé,tak je nejvyšší čas,aby ti někdo pořádně namlátil tlamu!!
pismenacislice
2. června 2011 • 15:22
Nevím, chtělo by to nějaké statistiky, ale já - osobně - mám pocit, že většina problematických dluhů vzniiká hlavně z hlouposti dotyčných. V mé profesi se z 99% setkávám s dlužníky, kteří začnou svou dluh řešit až těsně před exekuční dražbou jejich majetku. A opravdu jen vyjímečně se setkávám s lidmi, kteří příjdou a např. řeknou: "Právě jsem dostal výpověď, cca za 5 měsíců přestanu mít schopnost splácet hypotéku a úvěry - není jiná možnost než prodat dům, zamáznout dluhy a začít znova." Většina lidí se bohužel rozhodne, že budu "zachraňovat" nezachranitelné - a znova si půjčí na zamáznutí předchozích půjček - a spirála se rozjíždí - a lidé končí s dluhy, které za svůj život nemají šanci splatit.

A co vlastně čekáme, když reklamy lidi přesvědčují, že půjčit si je šik.

p.s. Z vlastní zkušenosti s klienty musím říct, že valná část lidi vám podepíše úplně všechno, když před sebou vidí peníze, které jim můžete rovnou dát. Je to pravděpodobně něco, co je v lidech zakódováno, že dávají přednost okamžité výhodě před nevýhodou v budoucnosti.
von.rammstein
2. června 2011 • 18:10
to je bohužel pravda.