Život a styl

Zpět na článek

Češi patří k nejhorším řidičům, i když si myslí opak

45 komentářů

filiprx
20. května 2011 • 14:02
No ono při počtu služebních aut nemá cenu na ty SPZ koukat, páč podle toho poznáte jenom to, kde má ten řidič fakturační adresu
filiprx
20. května 2011 • 13:50
Jako podprůměrně intelgentní jsem si chvilku opravdu myslel, že jste masochista (neplést s macochystou, častým návštěvníkem Macochy).
sirien
19. května 2011 • 20:04
MEDA BEDA: Dopravní předpisy existují kvůli tomu, že lidé neumí řídit a nejsou vždycky moc příčetní - kdyby všichni co mají řidičák uměli řídit a kdyby se chovali jen trochu rozumně, tak žádné dopravní předpisy nepotřebujeme (možná nějaký ten semafor na větší křižovatce, protože to činí silnici celkově propustnější)

Pointa je v tom, že to že někdo dodržuje předpisy ještě vůbec neznamená, že umí řídit a že jezdí bezpečně a naopak - to že je někdo třeba i záměrně porušuje ještě neznamená, že jezdí špatně nebo nebezpečně.

Co chci říct je, že nevidím jediný důvod, proč nerespektovat něčí vůli jet na dálnici 180. Pokud má dotyčný auto, které té rychlosti technologicky odpovídá (aerodinamika, brzdy, reakční vůle ovládacích prvků...) a pokud je ta rychlost v rámci jeho schopností a nechová se při té rychlosti jako totální prase, tak nevím, proč bych neměl respektovat to, že chce jet rychleji než já, i když to je proti předpisům - když někoho takového potkám, tak mu prostě uhnu při první příležitosti, pokud dotyčný není ***, tak bude respektovat to že já na takovou rychlost nemám auto nebo se na ní dovednostně necítím a pochopí, že tu příležitost nejdřív musím dostat. Jestli porušuje předpisy/zákony s tím nemá vůbec nic společného.

Naopak - mám dojem, že spousta těch lidí co jezdí rychle jezdí "agresivně" právě kvůli tomu, že spousta ostatních má dojem, že když jezdí proti předpisům, tak si ten respekt a ohleduplnost nezaslouží.
Znám to z vlastní zkušenosti - spěchám na dálnici, jedu levým pruhem a přede mnou mě zbrzdí v levém prutu někdo kdo jede třeba o 40, 50 km pomalejc. Napravo sou kamiony, tak zpomalím a čekám, až mě dotyčný pustí... a dotyčný naprosto s klidem mine tři nebo čtyři naprosto ohromné možnosti zajet nachvíli doprava a uhnout mi - i když obecně patřím spíš k flegmatickým řidičům, tohle mě prostě po nějaké době už začne taky sr.át - nejhorší je to vědomí, že kdybych se na něj nalepil, tak mi uhne, ale když sem slušnej, tak nemám šanci
loren1
19. května 2011 • 11:50
Také jsem projezdil celou Evropu a zcela souhlasím. U nás je jízda autem terapií, zbavující frustrace z čehokoli. Neustálé přejíždění z pruhu do pruhu, jen abych tam byl první, netolerance, agresivita, nedodržování rychlostních limitů atd.
meda_beda
18. května 2011 • 11:28
Na dálnici jezdm cca 130-140, určitě nejsem důchodce ve stodvacítce. Pokud někoho dojedu, počkám, až najde místo v pravym pruhu a pak jedu dál. Když někdo jede 180, přiřítí se mi metr od kufru a bliká na mě jak magor zezadu ať okamžitě uhnu, mam opravdu chuť ho jít profackovat. To, že on nedodržuje zákon, je totiž jedna věc, to že nutí ostatní, aby ho v tom respektovali, to je úplně mimo mísu.
meda_beda
18. května 2011 • 11:24
jezdím po Evropě docela hodně a u nás mě to opravdu nebaví. Stálá agrese, nervozita, šílené předjíždění, vyblikávání, předjíždění fronty... všuchyřpíto,ná bezohlednost. S dodržováním rychlosti je to v Evropě různé - jižani si s ní hlavu nedělají, ale třeba Němci či Rakušáci jsou velmi striktní. A jet přes míru v USA nebo Japonsku, to si opravdu nedovolí nikdo. Ono to bude asi něco o neléčených mindrácích českých rádoby chlapáků, že.
ginaaroundthewo
17. května 2011 • 23:33
presne
ginaaroundthewo
17. května 2011 • 23:30
jasne, jenze ona ta tricitka byla trosku nadnesena. pokud jedu po dalnici 130, tak mi to vylozene jako pomala jizda nepripadne. vsichni jsou jen nervozni. co se tyce jizdy ve felde a roveru - jezdim ve fabce a roveru a v podstate zkusenost je stejna, presne jak rikate, pokud v roveru, nikdo neblokuje ani se nelepi, pokud ve fabce, tak jsem blba blondyna. holt je to o silnejsim aute. vsimla jsem si toho mockrat. bohuzel
ginaaroundthewo
17. května 2011 • 23:23
proti gustu zadny disputat, ale musim se reflexu zastat - dle meho je to nejlepsi casopis na trhu, a to nejen v cechach. nechavam si ho posilat i do zahranici. co se tyce casopisu zminenych nize - econimst, time atd atd -reflexu nesahaji ani po kotniky (i kdyz je taky ctu) zalezi na tom, co kdo hleda... mimochodem jak to souvisi s tim to clankem?
sirien
17. května 2011 • 01:07
Sem taky psal, že to s tim Cčkem v SPZtce je dost možná už jen můj schizoidní dojem.

Na Jihočechy obecně nijak zvlášť vysazený nejsem - mám tam docela dost kamarádů (právě v ČB a Třeboni, ostatně proto tam z většiny jezdim) a bývalá přítelkyně je také odtamtud. A mám to tam i relativně rád - každý rok si tam dvakrát až třikrát jedu na prodloužený víkend na dovolenou na jednu suprovou chatu, je tam hezká příroda, dost míst na hraní airsoftu a vůbec.

Když jsem tam jezdit začal, tak jsem sotva měl řidičák a dojmy byly spíš takové že jsem se sotva rozkoukával po silnici... nicméně s tím jak jsem se postupně řídit učil a jezdil jsem sem víc a víc po různých místech ČR můj dojem z Jižních Čech prostě postupně vykrystalizoval. Mimochodem, jednoho bohužel už zesnulého rodiného známého, který byl původem z Třeboně s firmou v ČB, a který měl naježděno co řikal cca milion sto tisíc km, jsem také dvakrát nebo třikrát nachytla jak v kontextu řízení po JČ nadává úplně na totéž na co já...