Život a styl

Zpět na článek

Češi patří k nejhorším řidičům, i když si myslí opak

45 komentářů

meda_beda
18. května 2011 • 11:24
jezdím po Evropě docela hodně a u nás mě to opravdu nebaví. Stálá agrese, nervozita, šílené předjíždění, vyblikávání, předjíždění fronty... všuchyřpíto,ná bezohlednost. S dodržováním rychlosti je to v Evropě různé - jižani si s ní hlavu nedělají, ale třeba Němci či Rakušáci jsou velmi striktní. A jet přes míru v USA nebo Japonsku, to si opravdu nedovolí nikdo. Ono to bude asi něco o neléčených mindrácích českých rádoby chlapáků, že.
loren1
19. května 2011 • 11:50
Také jsem projezdil celou Evropu a zcela souhlasím. U nás je jízda autem terapií, zbavující frustrace z čehokoli. Neustálé přejíždění z pruhu do pruhu, jen abych tam byl první, netolerance, agresivita, nedodržování rychlostních limitů atd.
rulesss
16. května 2011 • 18:33
tak tahle pani nebyla za hranicemi CR nebo je ...............
sedlakjura
16. května 2011 • 16:33
možná umí lidi v průměru lépe řídit, protože jezdí častěji a ve větším provozu. Ale jde jen o osobní pocit, tvrdit to nemohu. Ovšem co se dodržování předpisů týče, musím se smát. Tam jsem si vytvořil svůj rekord v překročení rychlosti v běžném provozu, protože při nějaké opravě dálnice jsme všichni měli na šedesátce na tachoši kolem 160 a jinak to nešlo, protože bych bržděním způsobil hromadnou nehodu. Vidím, že "kvalitní reportéři", kteří se s námi podělí o své zkušenosti ze zahraničí a udělají trochu průvanu v té naší "zaprděné kotlině", v Reflexu nevymřeli.
Já si v Itálii všiml té úžasné silniční a dálniční sítě, toho, že sice všichni jezdí jak se jim zrovna hodí, policajti skoro nekontrolují a přitom jsem neviděl téměř žádnou nehodu.
Dále se musím smát, jak tady všichni poctivě jezdí po D1 v pravém pruhu. Já se přiznám, že, pokud to jen trochu jde, jezdím v levém. Protože po tom tankodromu v levém se pomalu jet nedá. Snad kousek kolem prahy a pak za Vyškovem, ale jinak je to skoro o život.
sedlakjura
16. května 2011 • 16:36
ééé... tankodrom připomíná, samozřejmě pruh pravý. Ale to se zdejší, inteligentní osazenstvo jistě dovtípilo. Takže jen pro pořádek, neb jinak, vzpomínaje na staré časy, občas zíííírám.
filiprx
20. května 2011 • 13:50
Jako podprůměrně intelgentní jsem si chvilku opravdu myslel, že jste masochista (neplést s macochystou, častým návštěvníkem Macochy).
tritecky
16. května 2011 • 17:12
to je to. buď jsou v pravém pruhu vyjeté koleje od kamionů, což je třeba za deště nebo sněhu dost nebezpečná sranda, nebo jsou tam dost citelně poznat ty panely a posádce vozu hrozí překousnutí jazyka. Ani se linksfahrerům nedivím.
sirien
17. května 2011 • 00:46
tak ona tu byla diskuse především o tom kuse D1 kolem Prahy, kde je pravý pruh docela vpohodě

Dál od Prahy (cca od chvíle kdy se z D1 stane dvoupruh) se v pravém pruhu ani jet nedá, ve smyslu jako že to fakticky nejde, protože tak nízké auto, aby s ním šly podjíždět kamiony jako ve Fast and furious*, jsem na našich silnicích ještě neviděl.

Jinak jsem dospěl k závěru, že po tom tankodromu se jet dá, pokud člověk dostatečně překročí povolenou rychlost - celé to mlácení vozovky tak nějak ustane a změní se to v plynulou jízdu... samozřejmě, dostatečné rychlosti není možné docílit vždy, zejména kvůli okolnímu provozu případně kvůli počasí.

*rychle a zběsile / rychlí a zběsilí
zerovan
16. května 2011 • 13:47
Vic lidi a vic aut vzdy vyvolava konfliktni situace. Mam najeto pres dva miliony km a tak si mohu dovolit oponovat. Na ceskych silnicich se jezdi podle nepsanych zakonu a ridici se vetsinou v beznem provozu respektuji. Jinak je ceka nemile cekani. Ten kdo porusuje nepsane zakony je vetsinou zenska - 1. nerespektuje jizdu v pravo na dalnicich, mysli si ze kdyz jede speed limit tak ty ostatni za ni musi jet stejne, 2. kdyz se nevyzna ve meste mysli si ze ty za ni s ni musi jet rychlosti traktoru, 3. s handy na ksichte si nepripusti, ze by se mela uklidit vpravo a neprekazet, 4. naopak na prechodu pro chodce ma predstavu ze kazdy se musi zastavit a obdivovat ji jak kolem vznesene projizdi. S trochu sebereflexe zjistite, ze to ceskych silnicich je sice nekdy hokej, ale stale jeden respektuje druheho .
sirien
17. května 2011 • 00:52
Nejlepší ženskou za volantem (řidiče obecně, ale byla to ženská) jsem viděl když sem venčil psy - jela v Praze v centru po vedlejší, cca třicítkou, v levý ruce, kterou měla na volantu, cigárko, v pravý telefon do kterého afektovaně řvala a klíně nějakou přešlechtěnou krysu (v papírech to nejspíš mělo "pes", ale já tyhle "plemena" moc neuznávám). Fakt luxuska, nezapomenutelnej zážitek.

Jinak co mě fascinuje je, jak si spousta řidiček myslí, že když neuměj řídit tak tuhle svojí neschopnost můžou kompenzovat velkym SUVčkem. Ne že bych si přímo stěžoval, moje máma jako příklad člověka, který se za 30 let za volantem nenaučil řídit o nic víc, než čerstvý absolvent autočkoly, mi tak zajistila možnost projíždět se dle vlastní vůle v land roveru, nicméně obecně mi to přijde docela zoufalý.
(Zvlášť když takovým člověk prostě nevysvětlí, že primární ochranný prvek vozidla je řidič, vše ostatní jsou jen nouzové nesmysly okolo které jsou určené pro případ krize a ne k tomu aby se na ně hřešilo)