Fotogalerie

Zpět na článek

Rozbití džbánu jako symbol ztráty panenství. Znáte děsivé rituály Slovanů o svatební noci?

9 komentářů

Blitz
Tak, že já nejsme Slovan ! U nás se nic nerozbijelo . Tak jsem rád.
Jóža Oltec
Tato hovadina tu byla už v únoru..
vojtech cizek
To je naprosto nesmyslný článek. U Slovanů se do prichodu křesťanství nic takového nedělo. Naopak, pokud byla žena v době snatku panna bylo to nežádoucí. A výstřel z pušky je taky slušný úlet.
Jóža Oltec
Manžel že třeba vystřelil z pušky, za dob starých slovanů? Dobrý úlet, žádné pušky tehdy nebyly. Pisálek chtěl zřejmě napsat, že si možná kvalitně a hlasitě usrál na znamení spokojenosti.
Jindřich Zapletal
písnička ze Sušila praví: Vyjedeme na kopeček, na kopeček, na kopec/pověsíme praporeček, praporeček, praporec/ Praporeček celý bílý, na něm pantle červený
Daniel Vlacil
Proč je titulní obraz Lady Godiva od angličana Colliera? To si fakt z lidí děláte blázny?
Frank51482
@Daniel Vlacil Opravdu si srandu nedělají. Jsou to jen blbci, kteří o tom nemají ani páru.
Vera Diblikova
Protože je tam hromada klasických obrazů, které se slovanskou svatební nocí nemají nic společného. Ten rozcáknutý džbán je nejspíš pořád stejná tradice, když se dnes rozbíjí nějaký kousek nádobí před ženichem a nevěstou při vstupu do hospody, ve které se koná svatební oběd a další oslava. K souloži to má ještě daleko, ale je to prý pro štěstí + další úkony a pověry, ten výstřel z pušky není nijak divný, střílelo se třeba při přípitku obvykle nějakého vladaře, nebo se rozbila sklenička, ze které se připilo. Třeba zrození královského dědice byla věc veřejná, aby se zabránilo podsunutí cizího dítěte a salvy ohlašovaly zrození následníka. Tak výstřely při svatbě asi byly taky normální. Nevěsty asi tenkrát nebyly lekavé. Prostěradlo se vyvěšovalo ještě nedávno v Italii a šeptalo se o ženiších, co se řízli do prstu a nevěstách, co do toho prostěradla smrkaly.
Vera Diblikova
@Vera Diblikova Teď jsem se teprve koukla na data příspěvků - dobrá exhumace. Bolševik (a nejen on) by cosi huhlal o bezpracných ziscích.