Zprávy

Zpět na článek

Vraťte církvím všechen majetek

17 komentářů

spiderm
11. května 2011 • 12:55
ale stát něco kněžím dával už za první republiky ne? říkalo se tomu tuším "kongrua"... ono totiž tehdy také nebyla odluka církve od státu, a ty dvě věci nelze od sebe oddělit. Ano, vrátit, ale zároveň plná odluka a už nikdy od státu nic nechtějte.
jan.jandourek
12. května 2011 • 11:02
Ano, za první republiky stát platil něco i duchovním, šlo ale o to, že například vedli některé záznamy, takže v něčem plnili vůči státu úřednickou roli. To bylo obsahem pojmu, který zmiňujete.
megab
9. května 2011 • 12:25
V bibli není ani slovo o cíkrvi a proto tam není ani nic o tom, že by ta církev měla nějaký majetek. Jelikož pro věřící je nejvyšším zákonem slovo boží a církev je jejich představitelkou, ptám se, na základě jakého slova božího se církev domáhá jakéhokoli svého majetku, byť by to byla voda do křtitelnice?
svetedivse
11. května 2011 • 16:50
Asi takovým stejným právem, jako mají jiné občanské sdružení. Teď najednou vám bible vyhovuje ... Církev je lidskou organizací, která zastřešuje nějaký názor a prosazuje jej. Stejně jako např. politická strana. Jestli toto nechápete tak fakt nevím ...

O krvavých penězích zde nemá snad ani cenu povídat. V historii snad nenajdete jedinou komunitu, která by jej nevyužila pro prosazení sama sebe. Teď se na to díváte z pohledu 21 stol. kdy se společnost posunula jinam. V té tobě ani jiná možnost nebyla, protože by vás nikdo s cárem papíru vyhodil.
jan.jandourek
12. května 2011 • 11:01
C církvi se v bibli mluví, jen je to tam napsané řecky. Pokud chcete vědět, co je tam o penězích, přečtěte si to. Svatý Pavel o tom mluví docela přesně.
lada.tesarik
31. května 2011 • 00:20
V Bibli je slov o církvi...
torinese
9. května 2011 • 11:21
pouze za podmínky, že stát dál neinvestuje ani korunu do platů zaměstnanců církve , ani do údržby jejího majetku (byť by se jednalo o památky). Pokud jde o zmiňovatný majetek šlechty, je otázkou, jakým způsobem k němu přišla (v křížových válkách, odíráním poddaných, kteří byli povinni robotou na panském, aniž by měli nárok na plat!!, případně zabíráním majetku lidem souzených v "čarodějnických procesech"). Takové ty lidové zkazky o šlechticích lidumilech, kteří se obětavě starali o své poddané, jsou z říše pohádek (rozhodně to tedy neplatí pro století předcházející devatenáctému).
opavska.kmo
9. května 2011 • 09:46
Pane Jandourku, souhlasím s vámi, tahle kapitola naší minulosti by už měla být konečně uzavřena. Blbé je jen to, že současný neuspokojivý stav církevního majetku většina nás, daňových poplatníků, nezapříčinila a stejně to budeme muset zaplatit ze svého. Žasnu když vidím, co si vůči nám voličům politici dovolují ale už jsem pochopil, že si jako národ nic jiného nezasloužíme.
vojtechpetr91
9. května 2011 • 09:24
Desátky, inkvizice, vraždy, křížové výpravy, upalování, potlačování osobního názoru.
Když Vám na církvi tak záleží, tak jí vraťte majetek ze svého!
catholicboy
9. května 2011 • 06:43
je to jediné správné řešení.....
Šlechtě se vracely zámky, pozemky.
Proběhla restituce u osob, kterým byby ukradeny majetky.
Církev má právo na tutéž spavedlnost...