Archív

Zpět na článek

„Kristus v moči“ Evropanům nevadí. Co „Korán v moči“? To by byla válka

30 komentářů

sedlakjura
10. května 2011 • 08:07
????
sirien
8. května 2011 • 18:52
Církev to dlouhodobě interpretuje v širším kontextu, kdy to bere jako zákaz masturbace na základě precedentu o "neplýtvání semenem", což vychází, jako obvykle u církve, z představy jakéhosi omezeného množství semene daného do života každého muže. Nicméně probírat církevní nesmysly jeden po druhém, na to by člověk potřeboval samostatnou knížku na každou jednu stránku Bible.
muhlhaus
5. května 2011 • 09:00
Náboženství se samozřejmě týká důležitějších věcí, než onanie. Ale když už jsme u ní, starej Onan neonanoval, ale prováděl koitus interruptus, protože nechtěl mít dítě s vdovou po svým bráchovi, kterou si dle zákonů musel vzít.
muhlhaus
5. května 2011 • 08:51
nikoliv zesměšňování křesťanství. Sekularizace, oddělení náboženství a státu, svoboda - to je podstatou moderní evropské civilizace, nikoliv křesťanství (ze kterého samozřejmě vyšla). Cestou do pekel by byla cenzura, neboť bysme se tím přiblížili právě islámským zemím. A islám se od křesťanství liší jen minimálně - právě až na to, že muslimové na rozdíl od křesťanů žijí v podstatě někde ještě ve středověku - viz i jejich letopočet (z čehož plyne i to, že berou na rozdíl od většiny křesťanů svoji víru vážně, někdy až moc). Čili závěrem - autor je tentokrát úplně mimo (nehodnotím teď názor na samotné umělecké dílo - samozřejmě jde asi jen o provokaci a snahu o originalitu, nikoliv o nějakou uměleckou myšlenku, ale to je v současném umění normální).
yodocq
4. května 2011 • 20:27
Kdyby byl ještě hlavou dolů,tak bych se snad i pomodlil.
Drol si nataS
stormiks
4. května 2011 • 19:18
Ano, ale tady nejde o to, jestli my tolerujeme Krista v moči, nebo ne, ale o to, že oni se proti karikaturám Mohameda vymezují, oni popírají naši svobodu slova, a my s tím nic neděláme. Buď zakázat obojí, nebo ani jedno, a pak se tvrdě postavit proti pokusům o porušování této svobody.
sirien
4. května 2011 • 16:40
neexistuje jediný výzkum, který by ukázal kauzální nebo korelační spojitost mezi masturbací a porodností v kterémkoliv směru. Omlouvám se, ale z titulu toho, že jsem to nějakou dobu přímo studoval, tenhle argument prostě odmítám, chcete-li na něm trvat, dodejte mi nějakou citaci nebo odkaz, rád případně nastuduji.

Antikoncepce se s porodností sice pojí, nicméně přímý vztah je problematický; není pochyb o tom, že nižší porodnosti napomáhá, na druhou stranu její sociální přínos je velmi rozsáhlý. Co se týče snižující se porodnosti v západním světě, pak musím říci že valná většina studií se kterými jsem se setkal poukazuje spíše na přímý vztah mezi klesající porodností a rostoucím bohatstvím národa (tento vztah je dohledatelný i napříč historií až po dobu antiky a dále), problém zde tedy není v náboženství jako spíše v sociálně-ekonomickém profilu společnosti.
Jinak - antikoncepce je už natolik součástí naší kultury, že ji stejně neodejmete (alespoň ne bez narušení pilíře svobody jednotlivce) a s klidem ji užívají i praktikující katolíci, postoj mnoha církevních činitelů je velmi rozporuplný.

___

Co jsem udělal? Co jsem mohl udělat? Chodil jsem světem a internetem a snažil jsem se všechny okolo přesvědčit o tom, že ustupovat je chyba. Nikoho jsem nikdy nezabil; na druhou stranu jsem neměl příležitost - nejsem profi vojákem a nebyl jsem povolán do služby (což už skoro ani nejde). Pokud se ptáte, co bych dělal, kdybych povolán byl - no, nadšením bych nezářil, na druhou stranu pokud bych byl volán do služby kvůli boji za hodnoty na kterých tato civilizace stojí, nemohl bych toho příliš říci, protože za jakýchkoliv okolností odítám být pokrytcem. A se zabitím bych nejspíš neměl tak silný problém jako jiní, neboť osobně nevěřím na humanismus jako absolutní ideu a ani na humanismus v nejčastěji propagované podobě, ale to by bylo na delší diskusi na jiné téma. nevím jak Vám na to lépe odpovědět, protože vlastně netuším, kam přesně Vaše otázka směřuje
sirien
4. května 2011 • 16:26
Náboženství bylo zajisté výborné pro přežití - nikoliv civilizace, ale řekněme homogenní skupinové kultury - v minulosti. Absolutně bez pochyby. Bylo tak i politicky využíváno (viz Římská říše před křesťanstvím i s ním). Problém je, že toto využití náboženství se odráželo od principů, které dnes už v Evropě nejsou v platnosti - například:
- skupinová a komunitní povaha náboženství (dnes je i u církvi příslušících praktikujících katolíků oproti minulosti silně idividualizované); odpustek např. nebyl prominutím, byl dokladem o prominutí, který mohl dotyčný ukázat ostatním aby dosvědčil, že se vyzpovídal z hříchů. Tato skupinová příslušnost již dávno neplatí
- homogennost náboženství - všichni věřili v právě toho jednoho Biblického Boha. Dnes jsou náboženské představy i v rámci jedné odnože křesťanů dost různé, od těch pár co stále věří v Biblického Boha až po faktické agnostiky co se jen hlásí k té sociální skupině
- církevní organizací a vlivem - silný náboženský zápal a církevní kontrola spirituálně dávala náboženství silné páky. Pomineme-li, že dnes už Papež politicky ani klatbu uvrhnout nemůže - i kdyby to udělal, jen pro málokoho to něco znamená. Dalším projevem téhož je kdysi nemyslitelný otevřený odpor a kritika mnohých samotných katolíků proti postojům Vatikánu v teologických otázkách - ať už jde o homosexuály, o antikoncepci, o potraty (které i mnozí skalní katolíci připouští třeba při případech otěhotnění při znásilnění, což je teologicky prostě také neprůchodné)

Našly by se i další body v zásadě v tomto duchu, možná i pár z jiného soudku. Sekularizace Evropského západního prostoru prostě překročila horizont, v němž je náboženství pilířem o který se kultura opírá - posunuli jsme se na jiné políře. Problémem není, že jsme ten původní opustili, problémem je, že se těch nových přestáváme držet (viz třetí odstavec). Nicméně uvědomte si, že skutečný návrat k náboženskému pilíři by současnou civilizaci neskutečně změnil, víc, než si lidé běžně uvědomují
petr.proch
4. května 2011 • 10:42
K prvním dvěma odstavcům. Náboženství bývá mj. takovým "best practice" pro přežití civilizace. Např. zákaz onanie, antikoncepce má mimo jiné za následek vyšší porodnost (nic proti tomu, ale v současnosti má velká část evropských národů porodnost pod kritickou hodnotou). Příkladů by se našlo více...

K třetímu odstavci. Válečné lodě, letadla? Co jste udělal osobně při nepokojích kvůli karikaturám, abyste podpořil svobodu slova? Už jste někdy někoho zabil? Nesedíte právě nad pivem ve čvrté cenové? A co Jan Tleskač?
barrett
4. května 2011 • 08:29
Tak. Souhlas