Archív

Zpět na článek

„Kristus v moči“ Evropanům nevadí. Co „Korán v moči“? To by byla válka

30 komentářů

muhlhaus
5. května 2011 • 08:51
nikoliv zesměšňování křesťanství. Sekularizace, oddělení náboženství a státu, svoboda - to je podstatou moderní evropské civilizace, nikoliv křesťanství (ze kterého samozřejmě vyšla). Cestou do pekel by byla cenzura, neboť bysme se tím přiblížili právě islámským zemím. A islám se od křesťanství liší jen minimálně - právě až na to, že muslimové na rozdíl od křesťanů žijí v podstatě někde ještě ve středověku - viz i jejich letopočet (z čehož plyne i to, že berou na rozdíl od většiny křesťanů svoji víru vážně, někdy až moc). Čili závěrem - autor je tentokrát úplně mimo (nehodnotím teď názor na samotné umělecké dílo - samozřejmě jde asi jen o provokaci a snahu o originalitu, nikoliv o nějakou uměleckou myšlenku, ale to je v současném umění normální).
yodocq
4. května 2011 • 20:27
Kdyby byl ještě hlavou dolů,tak bych se snad i pomodlil.
Drol si nataS
sirien
3. května 2011 • 19:15
Hrozné kecy tohle. Kristus ve chcankách, bohové, děs a hrůza. Čím že to naši civilizaci ohrožuje? Absolutně ničím, a to ani teoreticky. Jeden blb udělal cosi, co je natolik pod úroveň, že tomu nestojí za to věnovat pozornsot (pro věřící) případně jedna 2000 let stará modla dostala další průběžný hřebíček do své rakve (z pohledu mého, silně atheistického). Tak nebo tak - a co jako?

Křesťanství není základ Evropy. Křesťanství je historický základ Evropy, z jeho tradic jsme vzešli, ale neseme je už jen ze setrvačnosti, tak jako mimochodem a obejdeme se naprosto bez problémů bez nich - ostatně, většina Evropy uznává vztahy homosexuálů, interupce, sex už (výhradně) s láskou spojuje jen minimum populace, do kostela nechodí skoro nikdo, v Boha sice dost lidí věří, jenže to už dávno není Bůh křesťanský, tj. Biblický, spíš to je taková agnostická idea, svatba je takový zajímavý moment kdesi v životě, rozhodně ne fatální přelom (a víc a víc lidí ji podobně jako já přestává uznávat jako takovou)...

...problémem Evropy, tím který nás může stát krk, je zbabělost. Zbabělost maskovaná humanismem, zbabělost podpořená netečností, zaslepeností, odmítáním zodpovědnosti. Kdysi bylo zvykem za svobodu krvácet - kdyby někdo hrozil atentáty kvůli tomu, že někdo u nás využil své svobody slova a udělal pár karikatur, tak by se mu obratem u pobřeží promenovaly válečné lodě, letadla by žhavila motory a lidé by očekávali od politiků že daným státům oznámí, že jestli si jejich lidé rychle nevrátí své nábožensko-fanatické kydy proti naší svobodě zpátky do pusy tak to taky může mít BEZPROSTŘEDNÍ a velmi SMRTELNÉ důsledky.
Dneska se politici místo toho omlouvají a lid jim za ty omluvy tleská.

Každý kdo vidí dál než na špičku svého nosu se za takovou degradaci své civilizace musí upřímně stydět.
voojtaa
3. května 2011 • 20:23
Tak jsem chtěl napsat komentář k tomuto článku, ale jen co jsem si přečetl ten váš, už nic psát nemusím. Naprosto ve všem s vámi souhlasím.
sendyman
3. května 2011 • 20:33
Není co dodat.
ultimathule
3. května 2011 • 20:46
Jako relativně slušný člověk nenapíšu, co bych chtěl. Představte si to nejhorší a vynásobte dvěma.
ultimathule
3. května 2011 • 20:47
Upřesním: to platí pro první dva odstavce. Se třetím souhlasím.
sirien
4. května 2011 • 02:32
Hm. Dovolím si tvrdit, že mám relativně nadprůměrnou fantazii, ale dejme tomu ;)
Mi je popravdě řečeno docela jedno, co špatného si o mě myslíte nebo mi chcete adresovat, pro mě za mě mě klidně oslovte třeba do d.ebilů nebo kr.eténů, krevní tlak mi to nezvedne.

Co mě zajímá spíš je proč se Vám ty první dva odstavce nelíbí. Nesouhlas umí vyjádřit každej pitomec nad pivem ve čtvrtý cenový, zdůvodnit ho a podložit svůj dojem argumentem, to je věc značne odlišná... myslím, že alespoň nějaké smysluplné argumenty pro svá tvrzení jsem uvedl už v těch dvou zmíněných odstavcích, pokud s nimi nesouhlasíte, rád si přečtu v čem a proč. Jestli vás to uklidní, tak si k tomu klidně přidejte i nějakou tu nadávku, hlavně když tam bude ten argument ;)
petr.proch
4. května 2011 • 10:42
K prvním dvěma odstavcům. Náboženství bývá mj. takovým "best practice" pro přežití civilizace. Např. zákaz onanie, antikoncepce má mimo jiné za následek vyšší porodnost (nic proti tomu, ale v současnosti má velká část evropských národů porodnost pod kritickou hodnotou). Příkladů by se našlo více...

K třetímu odstavci. Válečné lodě, letadla? Co jste udělal osobně při nepokojích kvůli karikaturám, abyste podpořil svobodu slova? Už jste někdy někoho zabil? Nesedíte právě nad pivem ve čvrté cenové? A co Jan Tleskač?
sirien
4. května 2011 • 16:26
Náboženství bylo zajisté výborné pro přežití - nikoliv civilizace, ale řekněme homogenní skupinové kultury - v minulosti. Absolutně bez pochyby. Bylo tak i politicky využíváno (viz Římská říše před křesťanstvím i s ním). Problém je, že toto využití náboženství se odráželo od principů, které dnes už v Evropě nejsou v platnosti - například:
- skupinová a komunitní povaha náboženství (dnes je i u církvi příslušících praktikujících katolíků oproti minulosti silně idividualizované); odpustek např. nebyl prominutím, byl dokladem o prominutí, který mohl dotyčný ukázat ostatním aby dosvědčil, že se vyzpovídal z hříchů. Tato skupinová příslušnost již dávno neplatí
- homogennost náboženství - všichni věřili v právě toho jednoho Biblického Boha. Dnes jsou náboženské představy i v rámci jedné odnože křesťanů dost různé, od těch pár co stále věří v Biblického Boha až po faktické agnostiky co se jen hlásí k té sociální skupině
- církevní organizací a vlivem - silný náboženský zápal a církevní kontrola spirituálně dávala náboženství silné páky. Pomineme-li, že dnes už Papež politicky ani klatbu uvrhnout nemůže - i kdyby to udělal, jen pro málokoho to něco znamená. Dalším projevem téhož je kdysi nemyslitelný otevřený odpor a kritika mnohých samotných katolíků proti postojům Vatikánu v teologických otázkách - ať už jde o homosexuály, o antikoncepci, o potraty (které i mnozí skalní katolíci připouští třeba při případech otěhotnění při znásilnění, což je teologicky prostě také neprůchodné)

Našly by se i další body v zásadě v tomto duchu, možná i pár z jiného soudku. Sekularizace Evropského západního prostoru prostě překročila horizont, v němž je náboženství pilířem o který se kultura opírá - posunuli jsme se na jiné políře. Problémem není, že jsme ten původní opustili, problémem je, že se těch nových přestáváme držet (viz třetí odstavec). Nicméně uvědomte si, že skutečný návrat k náboženskému pilíři by současnou civilizaci neskutečně změnil, víc, než si lidé běžně uvědomují