Život a styl

Zpět na článek

Konečně můžeme být Jamesem Bondem. Jetpack je tu!

16 komentářů

a.c.dupin
30. března 2011 • 09:38
Stejně by mě zajímalo, jestli se Reflex průběžně transformuje na humoristický plátek s klaunskými texty, nebo jestli je to míněné vážně, ale články mohou psát pouze ti, kteří nejsou chytřejší než šéfredaktor.. Když se totiž zamyslím nad tím, jak píší o věcech, kterým rozumím a o kterých něco vím, tak se celkem děsím toho, jak asi vymývají mozky svými zasvěcenými texty o ekonomice nebo třeba o zemědělství
marpes
27. března 2011 • 20:55
Celá tato sranda stojí sto tisíc dolarů, tudíž kolem sedmnácti a čtvrt milionu korun.
sendyman
27. března 2011 • 17:13
Horká novinka! (Všimněte si data vložení....)
http­://www­.you­tube­.com/w­atch?­v=0snT­qLQLpBA

A ještě jednou (60. léta):
http­://www­.you­tube­.com/w­atch?­v=jw5K­aEsh­U3g

A podobných tam je....
sendyman
27. března 2011 • 10:46
dnes jsem si ty fotografie i prohlédl. Včera mě tak rozohnily ty počty, že jsem to neudělal.
A titulní fotografie je poněkud zavádějící. Teď jsem pochopil, že se jedná sice o reaktivní pohon - ale vodního sloupce. Takže už rozumím tomu "motorku, plujícímu na vodě". Je to prostě čerpadlo, které žene vodu tou 10m hadicí do trysek, které jsou v "batůžku". Takže žádné palivo a poměrně malé nebezpečí - v nejhorším spadnete z nějakých 6-7m do vody... Je to ovšem napsáno tak blbě, že bez shlédnutí fotek se to dá pochopit těžko, protože ta titulní fotka hadici zakrývá a proud vody vypadá jako kouř ze skutečného raketového motoru - tedy systému, který byl funkční už v těch 60. letech.
Nicméně, taky žádná novinka. Za mých dětských let (taky v těch 60. ) byla populární hračka taková raketa. Byla z plastu, asi tak 30cm velká. Nalil jste do ní vodu, k trysce připojil běžnou pumpičku na kolo se speciálním nástavcem a pumpoval. Po natlakování jste uvolnil pojistku a raketa letěla, co ji proud vody stačil pohánět a ještě setrvačností. Myslím, že dobrých 15-20m to bylo.
Takže asi tak...
sirien
27. března 2011 • 14:59
Ono ve skutečnosti nejenže "žádná novinka", ale nějak jsem si vzpomněl, že tenhle týpek byl před jedním/dvěma/třema (fakt nevim přesně) lety i v televizních zprávách na konci v rubrice "zajímavosti" (nebo ve sportu nebo tak něco) a už tehdy mu to fungovalo... takže ta Reflexí "novinka" je asi jako novinka z Novinek, mnozí z nás to měli možnost shlédnout už věčnost zpátky v jiném místním médiu
sendyman
26. března 2011 • 17:37
A krom toho, NASA Jetpacky celkem úspěšně zkoušela už někdy v 60. letech (asi, gůglovat to nebudu, nejsem přeci NOVINÁŘ a informace si ověřovat nemusím, že?).
Ale zřejmě nenaši praktické využití, tak toho nechali....
sirien
27. března 2011 • 01:29
Háhahahah LOL

Tak JÁ sem to Googlem prohnal (čistě z vlastního zájmu o věc) a... bohové, ten člověk o něčem píše článek a ANI SE NEPODÍVÁ NA WIKIPEDII No to se mi snad fakt jen zdá.
http­://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Jet­_pack

Shrnutí informací:
- koncept vytvořen v ´20 v rámci SF
- experimentálně +- vyvýjen nacisty (ale nikoliv pro užití vojákem), prototyp se pak ztratil
- zpopularizováno v ´60, když se technologie stala reálnou.
- byl vytvořen model umožňující skoky rychlostí cca 50km/h (testován do 7 metrů výšky). Zamýšlen pro opraváře a techniky, projekt nebyl nikdy "dofinancován"
- krátce na to byl vytvořen funkční jat pack, nicméně...
- koncept je doposud využívána pouze ve vesmíru, jinde se pro ni zatím nenašel praktický smysl, protože...
- koncept je funkční, ale atmosferické podmínky jsou příliš ztěžující k tomu, aby se dal efektivně využít v armídním nebo civilním provozu (ovládání je moc složité, chyba příliš nebezpečná, požadavky na váhu, objem a design neumožňují nést dost paliva pro let delší než pár minut atd. atp.)
- armáda USA nicméně stále jeví o tento koncept zájem. Nadále probíhají snahy o jeho vylepšení a optimalizaci pro účely jedince (elektronické a počítačové "posilovače řízení" které eliminují nebo napravují pilotovy chyby, usnadňují ovládání atp.) přičemž existuje před-přislíbený kontrakt o ne zrovna malé hodnotě pro toho, kdo přijde s prakticky použitelným modelem

Funkční jat-pack umožňující až 9 minut letu na vzdálenost až 11 kilometrů si i s cenou výcviku MŮŽETE POŘÍDIT za 200 000 USD (dvě stě tisíc dolarů, tj. něco přes tři miliony korun - je to správně, narozdíl od autora umím matematiku základní školy). Než vás napadne to fakt udělat, zamyslete se nad tímhle:

"all flying packs /are/ extraordinarily difficult and extremely dangerous to fly, taking many hours to learn and practice ... any loss of control or failure of the pack is most likely fatal"

(a palivo vás přijde taky pěkně draho)
sirien
27. března 2011 • 01:34
--post použit pouze pro sdělení obsahu předchozího postu do výpisu nových postů přímo pod článkem. Uznávám, je to trochu prasárna, nicméně celý koncept mísních diskusí technicky za moc nestojí, tak co--

Sendyman - bylo by příliš troufalé, kdybych vás požádal o nějaký rozumnější kontakt? Instant messanger (ICQ apod), e-mail nebo tak? Tohle dopisování si zajímavostí a postřehů do diskusí mizerné kvality u kterých ani nemám jistotu nebo přehled že si to vůbec přečtete mi je občas dost protivné
sirien
27. března 2011 • 01:36
(totéž co předchozí post, jen mi to neuznalo celou délku nadpisu, tak malé doplnění)
sendyman
27. března 2011 • 09:40
Jistěže ne.
Kdo mne zná, tak ví, že přímo "prahnu" po zosobnění virtuálních známostí ze zdejších diskusí (pohříchu se to ponejvíc týká "starého dobrého RX", ale Vy přece JSTE pamětník... ).
Kontaktů mám přes dvacet, osobně - fyzicky - asi 13 (počítal jsem na prstech, tak snad jsem se moc nespletl).
Ostatně, velmi inspirující jsou nepravidelná setkání pražské sekce (občas s občasnými hosty z různých Vidlákovů z celé ČR, dokonce i ze zahraničí) v Karibiku. Tedy ve smíchovské Jamajce s postřižinským pivem.
Najdete mne snadno - stejně jako tady, ale (pro začátek) na Seznamu.
Jistě si pamatujete, že dříve zde byla možnost (nikoliv nutnost) zveřejnit u nicku svůj mail. Využil jsem toho a nelituji. Díky tomu jsem získal několik opravdových přátel.