Život a styl

Zpět na článek

Souvisí inteligence s etnickým původem?

7 komentářů

eaeae
14. října 2011 • 11:48
Chtěla bych podotknout jednu věc, která není v článku zmíněna a pro pochopení celé Watsonovy práce je více než důležitá:
Watson nikdy neprohlásil, že by černoši (afroameričané, chcete-li) byli méně inteligentní než lidé se světlou barvou pleti.
POukázal jen na to, že průměrně dopadají v testech IQ hůře. Zároveň však ale dodává, že je to působeno tím, ŽE JSOU TESTY KONCIPOVÁNY PRO AMERIČANY A EVROPANY, tedy především pro obyvatele se světlou barvou pleti. Nehledí se na kulturní podmínky a jiné chápání reality lidí z jiných kultur. PROTO jsou výsledky afroameričanů nižší, nejsou přizpůsobeny jejich kultuře. Zároveň dodává, že kdyby se testy tvořily s přihlédnutím k jiné kultuře, tedy i k jinému hodotovému žebříčku a k jinému vnímání reality lidí z jiné kultury, Evropané a Američané by byli pod průměrem!
Nikdy na žádný článek nereaguji, tento je však vytržený z vědeckého kontextu a je tak úmyslně zavádějící!
heffy
16. března 2011 • 21:15
"Klíčem k rozdílům mezi etniky je jejich přístup k podporování vrozeného talentu jedinců,...". Některá etnika mají společné talenty, jejichž podporování zase tak záslužné není. O to hůře, pokud se takový talent náhodou snoubí s vyšším IQ. A nakonec k čemu hledat souvislost mezi rasou a IQ, když rasa zatím převážně souvisí s prostředím, v němž jedinci vyrůstají. A že prostředí jedince determinuje, alespoň statisticky, snad není třeba pochybovat.
kalabaj
15. března 2011 • 10:33
muhlhaus
15. března 2011 • 08:38
nevím, jak vypadají testy v současnosti, ale nějaký čas po zahájení výzkumů IQ se přišlo na to, že základní problém je v příslušných otázkách v rámci testů; lidé různých kultur řeší některé problémy jiným způsobem, což se může jevit v testech jako "špatně". Ono obecně by se měly brát psychologické testy hodně s rezervou. Kdysi jsem dělal test osobnosti a skoro na polovičku otázek nebylo možné jednoznačně odpovědět, což se pak projevilo v absurdních výsledcích testu.
2592
15. března 2011 • 09:16
Celé tohle téma je zbytečné řešit, žádné testy ihned po porodu nelze dělat, a vše další je již nutně zkresleno vlivem okolí, výchovou.
Palopetro
15. března 2011 • 09:24
Problám je v tom,že stádo tupců je neskonale větší než stádíčko myslících tvorů.Jinak si myslím,že psychotesty nejsou ekvivalentem testů inteligence.Imbecil se rozklepe strachem mnohem dříve než inteligent,který nejprve reaguje rozumem a teprve pak se strachem po..re
placirkabodlo
16. března 2011 • 07:34
a nemuze to byt taky naopak?