Žena v roušce v Pekingu.

Žena v roušce v Pekingu. Zdroj: ČTK

V Číně se lidé chrání před koronavirem rouškami.
Zákazníci po vypuknutí koronaviru v obchodě v Hongkongu.
Čína v zajetí koronaviru Covid-19
Číňané tancují v ohnisku nákazy Wu-chan populární píseň Red flowers  - video pobavilo uživatele internetu
V Malajsii musí každý pasažér projít základní kontrolou. Hlídá se především teplota
61
Fotogalerie

Koronavirus vytvořil smutný rekord, Vietnamské město uzavřel na 20 dní a ohrožuje i olympiádu

Koronavirus ve středu zaznamenal nejvyšší denní bilanci úmrtí, v jediné čínské provincii zemřelo 242 lidí za den. Dosud nejvyšší denní bilance ovšem souvisí s novou metodikou započítávání nakažených. Koronavirus ovšem straší nejen Číňany – ve Vietnamu bylo kvůli riziku epidemie na 20 dní uzavřeno celé město, vrásky přidává koronavirus i organizátorům letní olympiády v Tokiu. O tom, jak nejlépe zabránit rozšíření nákazy po Evropě, budou dnes mluvit i ministři zdravotnictví členských zemí Evropské unie.

Centrální čínská provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum nákazy, zaznamenala ve středu 242 úmrtí na nákazu a 14 840 dalších případů. Počet nakažených novým typem koronaviru, který je nově označován jako Covid-19, přesáhl podle posledních zpráv 60 tisíc, naprostá většina nemocných žije v Číně.

Nově k diagnostice stačí i rentgen plic, zatímco dosud se započítávaly jenom případy potvrzené laboratorně. Změna metodiky podle agentur vyvolává nedůvěru v postup Číny. AFP napsala, že úřady jej zdůvodňují tím, že se o nemoci a jejích symptomech už více ví. Snahou je také zkrátit dobu, v níž se může nemocný začít léčit.

Koronavirus si dosud vyžádal 1369 obětí na životech, všechny až na jednu v Číně. Zatím jediný případ úmrtí mimo Čínu byl potvrzen na Filipínách. Nákazu novým koronavirem zaznamenalo kromě Číny a čínských zvláštních správních oblastí dalších 25 zemí. Z Evropy to jsou Finsko, Francie, Itálie, Německo, Rusko, Španělsko, Švédsko, Británie a Belgie. Aktuálním počtem úmrtí koronavirus již překonal i virové epidemie SARS a MERS.

Ve Vietnamu zavřeli na 20 dní celé město

Vietnamské město Son Loi vyhlásilo dvacetidenní karanténu kvůli novému případu nákazy koronavirem. Uzávěru desetitisícové lokality dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že jde o první případ takové karantény v zemi. Son Loi leží asi 30 kilometrů od metropole Hanoje a potvrdil se tam podle agentury AP osmý případ nákazy. „Zůstaneme všichni v obci a budeme pracovat na rýžovištích a zahradách,“ citovala agentura AFP občana jménem Tran Van Minh. Podle něj ve městě nakazila jedna nemocná žena své příbuzné.

Virus by neměl nenarušit letní olympiádu

Nákaza novým koronavirem, se kterým se potýká především Čína, nenaruší program letních olympijských a paralympijských her v Tokiu. Dnes to podle agentury Kjódó prohlásil šéf organizačního výboru Jošihiro Mori. „Chci znovu zdůraznit, že o zrušení, nebo odložení her v Tokiu se neuvažuje,“ prohlásil Mori na začátek dvoudenního zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Na počátku února japonský premiér Šinzó Abe řekl, že jeho země učiní vše, aby šíření koronaviru neovlivnilo letošní letní olympijské hry. Také organizační výbor opakovaně prohlašuje, že sportovní klání se uskuteční. Olympiáda v Tokiu začíná 24. července.

Koronavirus proberou i ministři EU

O tom, jak nejlépe zabránit rozšíření nákazy koronavirem po Evropě, budou dnes mluvit ministři zdravotnictví členských zemí Evropské unie. Evropské země registrují několik desítek lidí nakažených virem šířícím se z Číny a členské státy chtějí mimo jiné zlepšit spolupráci a výměnu informací o nových případech. Z evropských zemí se nákaza zatím rozšířila do Německa, Francie, Itálie, Španělska, Belgie, Británie, Švédska a Finska. Úřady registrují přes čtyři desítky infikovaných.

Vedle posílení vzájemné spolupráce budou ministři hovořit mimo jiné o tom, jak zajistit v členských zemích dostatek roušek či dalších ochranných prostředků či jak co nejúčinněji sdílet informace o šíření nákazy. Návrh závěrů schůzky počítá s tím, že ministři vyzvou Evropskou komisi, aby vyhodnotila obecný dopad globálních zdravotních epidemií na dostupnost léků na unijním trhu.

Na snímky z oblastí postižených nebo ohrožených koronavirem se podívejte ve fotogalerii: