Jak zvládnout přechod na nový vysílací standard DVB-T2?

Jak zvládnout přechod na nový vysílací standard DVB-T2? Zdroj: Profimedia

Přechod televizního vysílání na DVB–T2 je tu. Co tato změna znamená a co je potřeba udělat?

Od konce listopadu 2019 do léta 2020 dojde v celé republice k přechodu na nový formát televizního vysílání. Původní standard DVB–T, který nahradil analogové vysílání bude postupně převeden na nový kvalitnější standard digitálního vysílání DVB–T2.

Už na konci roku 2019 projde pozemní televizní vysílání přijímané prostřednictvím antény v České Republice velkou změnou. Od konce listopadu 2019 do poloviny roku 2020 by měl dosud používaný vysílací standard DVB–T zcela nahradit nový formát DVB–T2. Co tato změna bude znamenat pro běžného televizního diváka a proč k ní dochází? Jak rychle je nutné se na změnu připravit a je ohroženo třeba sledování vánočních pohádek? Bude potřeba nákup nového televizoru nebo set-top-boxu? Odpovědi na tyto a další otázky najdete dále v článku.

Počátky digitálního vysílání

Počátky pravidelného televizního vysílání v České republice do roku 1953. V tehdejším Československu se v tomto roce prodalo 355 televizorů TESLA a vysílání běželo 3 dny v týdnu. S rozvojem technologie prošlo vysílání několika zásadními milníky, jako například spuštění druhého programu v roce 1970 či barevného vysílání o tři roky později.

V roce 2005 se započalo s přechodem z analogového na digitální vysílání. S růstem počtu stanic, kvality vysílání a doplňkových služeb přestala dostačovat kapacita analogového vysílání, kdy v rámci jednoho frekvenčního pásma bylo možné vysílat pouze jeden program. Přechodem na digitální vysílání standardu DVB–T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) se tato kapacita znásobila. Vysílá se prostřednictví takzvaných mulitplexů, kdy na jednom kanálu může být přenášeno mnoho televizních a radiových stanic a další služeb, jako jsou jiné jazyky, kvalitní programový průvodce a podobně.    

DVB–T versus DVB–T2

Technologický rozvoj je rovněž důvodem současného přechodu na nový vysílací standard DVB–T2. Oproti původnímu standardu DVB–T umožňuje ještě větší kompresi obrazu a tím zvýšení kapacity vysílaných kanálů pro televizní stanice, zlepšení vysílací kvality či rozvoj doplňkových služeb.

Rozhodnutím Českých radiokomunikací byl vybrán způsob komprese HEVC (High Efficiency Video Coding). Tento způsob umožní značné snížení datové náročnosti přenosu a do jednoho kanálu (multiplexu) se tak vejde více stanic s větší kvalitou přenosu. Závažným důvodem přechodu na tento nový vysílací standard je však především masivní rozvoj mobilních telefonů.

Přenosové frekvence mají omezenou kapacitu a proto z rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie musí televizní společnosti uvolnit omezené místo na frekvenci pro přenos velkokapacitního mobilního internetu.

Nová TV, tuner, nebo set-top box?

Televizory či set-top-boxy, které příjem DVB–T2 umožňují, jsou již nějakou dobu v prodeji. V první řadě je tedy třeba zkontrolovat v manuálu, na stránkách výrobce nebo na specializovaných stránkách zda tuto funkčnost přijímač má. Zejména je důležitá podpora kodeku HEVC, což může být na zařízení vyznačeno například štítkem DVB-T2/HEVC.

Pokud televize tento standard technicky zvládne, stačí již jen dle manuálu zvolit automatické vyhledání DVB–T2 sítí a vestavěný tuner dostupné sítě do přístroje sám natáhne. Zkušení uživatelé, kteří vědí jak naladit digitální sítě, samozřejmě mohou zvolit manuální výběr kanálů. U starších televizorů, či set-top-boxů bude bohužel nákup nového přístroje nezbytný. Nejlevnější set-top-box však lze pořídit již za několik stokorun. Důležité je, aby přístroj umožňoval nejen standard DVB–T2, ale i kodek HEVC.

Vyměnit anténu?

Dobrá zpráva je, že pro televizní antény se nic nemění. Pokud anténu využívá pouze jeden uživatel, nemusí s anténou provádět vůbec nic. U některého typu společných antén (STA) například na bytových domech, musí však anténu upravit specializovaná firma. Ale ani v tomto případě není nutné investovat do nové televizní antény a úprava stávající antény by měla být vzhledem nízké náročnosti poměrně levná.

Termíny vypnutí DVB-T?

Již na jaře v roce 2018 bylo spuštěno alternativní vysílání DVB–T2 a pokud zařízení příjem umožňuje, je možné přechod uskutečnit již nyní. Definitivní vypnutí současných sítí DVB–T zahájí 27. listopadu 2019 Praha, kde se odmlčí vysílače Žižkov a Cukrák. Vypínání bude potom pokračovat dle podrobného harmonogramu především na jaře 2020 a poslední vysílače by měly ukončit vysílání v této síti 24. června 2020.

Klikněte na přehled vypínání vysílacího standardu DVB-T:

Postup zapínání vysílání DVB-T2 a vypínání standardu DVB-TPostup zapínání vysílání DVB-T2 a vypínání standardu DVB-T|České radiokomunikace

Vysvětlivky:

MUX 2 (Barrandov, Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool) 
MUX 22 (Óčko a všechny stanice Primy) 
MUX 12 (přechodná síť s komerčními TV) 
MUX 3-CDG (stanice Barrandova, Óčko, stanice Primy, Seznam, Šlágr) 
MUX 23 (Barrandov, Nova, Seznam, Šlágr) 

Digitální vysílání přes satelit nebo kabel

Na závěr je důležité zmínit, že diváci satelitních či kabelových televizí nebudou touto změnou nijak dotčeni. Ačkoliv se jedná o příbuzné formáty digitálního vysílání, jeho přenos je realizován zcela jiným způsobem a změny v pozemních vysílačích se ho tedy nijak nedotknou. Také stále oblíbenější způsob sledování pořadů v internetových televizích zůstává beze změny. Ačkoliv nyní existují alternativy k tradičnímu přenosu televizního vysílání pozemní anténou, které nabízí například širší spektrum programů, anténový přenos stále patří k hlavnímu způsobu přijímání televizního signálu. Jeho nespornou předností je totiž cena. Diváci, kromě koncesionářských poplatků České televizi, za jeho příjem nemusí platit a navíc pokrývá téměř celé území České republiky.