Němci se cítí stále spokojenější.

Němci se cítí stále spokojenější. Zdroj: profimedia.cz

Němci jsou nejšťastnější za posledních 30 let, odhalil výzkum. Může za to příznivá situace na trhu práce

Němci jsou šťastnější než kdykoli dříve za posledních 30 let. Vyplývá to z Atlasu štěstí, který představila firma Deutsche Post. Spokojenost se životem podle něj roste jak v bývalé západní, tak východní části země – tam dokonce ještě rychleji. Na škále od nuly do deseti hodnotí Němci svou spokojenost v průměru na 7,14 bodu, což je o něco více než loňských 7,05 bodu.

„K rekordní hodnotě spokojenosti přispívá nadále dobrá situace na pracovním trhu a pozitivní vývoj příjmů domácností, jakož i odolnost obyvatel vůči negativním zprávám médií,“ poznamenal Bernd Raffelhüschen z univerzity ve Freiburgu, který se na vzniku studie podílel.

V zemích bývalého západního Německa je spokojenost stále o něco vyšší než na území někdejší Německé demokratické republiky (NDR), i když se rozdíl postupně snižuje. Na západě je průměrná spokojenost na úrovni 7,17 bodu, na východě přesně na sedmi bodech, což ale oproti loňsku znamená vzestup o 0,11 bodu. Nejspokojenější lidé podle Atlasu štěstí žijí v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku (7,44 bodu), Hesensku (7,31 bodu) a Hamburku (7,27 bodu). Na opačném konci žebříčku jsou východoněmecké Meklenbursko-Přední Pomořansko (6,87) a Braniborsko (6,76).