Vstupní brána do areálu firmy Explosia (starší ilustrační snímek).

Vstupní brána do areálu firmy Explosia (starší ilustrační snímek). Zdroj: ČTK

Výbuch v pardubické Explosii vážně popálil čtyři lidi, dva lidé jsou v umělém spánku převáženi vrtulníkem do Prahy

Výbuch v pardubické továrně Explosia v pátek ráno vážně popálil čtyři lidi. Záchranáři je převážejí do popáleninového centra v Praze, uvedl mluvčí záchranky. Podle předběžných informací výbuch nastal v mísírně střelného prachu. Dvě osoby utrpěly popáleniny na více než 30 procentech těla, byly uvedeny do umělého spánku a připojeny na plicní ventilaci. Do Prahy je transportuje vrtulník. Další dva popálené převáží do Prahy sanita, jsou při vědomí.

Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové na místě výbuchu zasahují pouze podnikoví hasiči. „Od nás tam jel jen vyšetřovatel,“ řekla ČTK Horáková.

Podle mluvčího společnosti Explosia Martina Vencla po 7:00 začal hořet střelný prach. Zásah hasiči ukončili asi po hodině. „Nehodu jsme oznámili báňskému úřadu, na místě nehody je policie,“ řekl ČTK Vencl. Vedení firmy ustanovilo vyšetřovací komisi, která se bude vyšetřováním nehody zabývat. Provozu společnosti se výbuch výrazně nedotkl. Na místo neštěstí míří ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), sdělilo ČTK ministerstvo. Uvedlo, že situaci sleduje.

Společnost Explosia vyrábí výbušniny a střeliva. Firma existuje od roku 1920, od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát. V říjnu 2018 v areálu Explosie zničila exploze málo používaný mostek. Výbuch nikoho nezranil. Nehoda mírně omezila provoz firmy, společnost za ni dostala později pokutu od báňského úřadu.

Na místo neštěstí v pardubické Explosii jede podle informací ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>