Vladimír Dlouhý a Josef Středula.

Vladimír Dlouhý a Josef Středula. Zdroj: Archiv Blesku

Zeman promluvil o svém prezidentském nástupci: Středula a Dlouhý by byli dobrými kandidáty

Prezident Miloš Zeman by v příštích volbách hlavy státu považoval za dobrého kandidáta levice odborového předáka Josefa Středulu a vhodným kandidátem pravice by podle něj byl šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Prezident na TV Barrandov ale zároveň řekl, že svým voličům nebude nikoho doporučovat, protože by je tím urazil.

„Moji voliči mají vlastní rozum a vlastní hlavu. Nicméně, kdybych měl uvažovat v tom klasickém pravolevém schématu, tak dobrým kandidátem levice je Josef Středula... a Vladimír Dlouhý je dobrým kandidátem pravice. A když se tihleti dva ve druhém kole prezidentských voleb střetnou, tak to bude zajímavé a inteligentní utkání,“ uvedl Zeman.

Druhý pětiletý mandát současného prezidenta vyprší v roce 2023. Podle ústavy už nemůže znovu kandidovat. V minulé přímé volbě Zeman porazil ve druhém kole někdejšího předsedu Akademie věd a současného senátora Jiřího Drahoše. Na dotaz, zda by se Drahoš mohl v příštím volbě znovu stát společným kandidátem opozice, Zeman odpověděl. „Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže řeky, i když Jiří Drahoš si to možná myslí“.