Milan Mazurek, poslanec parlamentní Ľudové strany Naše Slovensko

Milan Mazurek, poslanec parlamentní Ľudové strany Naše Slovensko Zdroj: ČTK

Kotlebův poslanec Mazurek přišel o mandát kvůli xenofobii: Politik slovenské krajní pravice urážel Romy

Poslanec slovenského parlamentu za krajně pravicovou stranu Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milan Mazurek přišel o mandát. Důvodem je dnešní rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, který potvrdil rozsudek nižšího soudu, že Mazurek se dopustil trestného činu svými xenofobními výroky. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.

Mazurek čelil obžalobě za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Soud první instance mu za tyto výroky vyměřil pokutu 5000 eur, tedy zhruba 130 tisíc korun. Proti tomuto verdiktu se k nejvyššímu soudu odvolali poslanec i prokurátor.

U nejvyššího soudu se Mazurek hájil svobodou projevu, zpochybnil znalecký posudek v případu i samotnou autenticitu zvukového záznamu z rozhlasové debaty, o který se opíral prvoinstanční soud. Odvolací soud ale verdikt označil za zákonný a zároveň zvýšil uloženou pokutu na 10 tisíc eur.