Donald Trump a Kim Čong-un se setkali v demilitarizované zóně mezi KLDR a Jižní Koreou (30.6.2019)

Donald Trump a Kim Čong-un se setkali v demilitarizované zóně mezi KLDR a Jižní Koreou (30.6.2019) Zdroj: Reuters

USA a KLDR obnoví jednání o denuklearizaci, předvídá vojenský expert Jižní Koreje

Spojené státy americké a Severní Korea brzy obnoví jednání o denuklearizaci, která stagnují od únorového summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. S odvoláním na vysoce postaveného jihokorejského činitele o tom dnes informovala agentura Reuters. Jihokorejský zástupce poradce pro národní bezpečnost Kim Hjun-čong sdělil své optimistické stanovisko po setkání s americkým zvláštním zmocněncem pro KLDR Stevem Biegunem v Soulu. „Můj dojem je, že Severní Korea a Spojené státy budou brzy pokračovat v dialogu a že to půjde dobře,“ sdělil v prohlášení pro média bez uvedení dalších podrobností.

Rozhovory s cílem odstranit severokorejský raketový a jaderný program jsou ve slepé uličce od druhého summitu mezi Trumpem a Kimem, který se konal v únoru ve Vietnamu. Oba státníci se setkali také v červnu na mezikorejské hranici, kde se domluvili, že obnoví jednání na pracovní úrovni. Od té doby však KLDR vypálila několik střel středního doletu, což mělo být varování před americko-jihokorejskými vojenskými manévry i nákupem amerických zbraní.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí dnes kritizoval chystaný jihokorejský nákup amerických neviditelných stíhaček F-35 s tím, že KLDR nemá zájem o dialog, který bude „doprovázen vojenskými hrozbami“.