Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

EU jako křesťanský klub a útoky z 11. září byly v pořádku. Turecká učebnice ostře kritizuje Západ

Turecký novinář žijící ve Švédsku Abdulláh Bozkurt upozorňuje na turecké školní učebnice, ve kterých je ospravedlňován teroristický útok al-Káidy na New York a Washington a EU je popisována jako křesťanský klub v čele s papežem.

„Kniha o moderní historii pro 12. třídu, která se používá na veřejných školách v Turecku, je plná antiamerických odkazů a odkazů proti EU, což odráží, co turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan káže na veřejných shromážděních a schůzích. Vydání z roku 2018 autorů Emrullaha Alemdara a Savaşe Kelese bylo vytištěno vládní tiskárnou,“ píše Bozkurt ve svém článku. „Veřejná školní učebnice v Turecku ospravedlňuje 9/11, strefuje se do NATO a označuje EU jako křesťanský klub,“ uvádí se na webu Nordic Monitor.

„Spojené státy, které by mohly více přispět se sebevědomím, které získaly v důsledku studené války, ale již méně ctí mezinárodní dohody, se začaly v mezinárodních vztazích považovat za nadřazené. Od této chvíle se při rozhodování o tom, které země budou potrestány a které systémy budou změněny, spoléhalo na formulace a doporučení USA. Tyto praktiky ze strany USA jsou jedním z důvodů útoku teroristické organizace al-Káidy dne 11. září.“ (…) „USA se staly hlavním zdrojem problémů ve světě tím, co činily po 11. září,“ píše se na stránkách 262 a 263 této učebnice.

Bozkurt dále ve svém článku píše: „Kniha označila všechny členy Evropské unie za křesťany a uvedla, že odmítnutí členství Turecku, převážně muslimskému národu, zatímco za členy Unie se přijímají demokraticky a ekonomicky slabé státy, vyvolalo otázky ohledně identity EU. Kniha obsahuje fotografii vůdců Evropské unie a papeže z 24. března 2017, když se sešli v Římě při příležitosti 60. výročí Římské smlouvy, která vedla k vytvoření Unie. Popis fotografie obsahuje prohlášení britsko-polského historika Normana Daviese, který řekl: ‚Mluvím o společné tradici křesťanství, díky níž je Evropa tím, čím je.‘“

 

Stejný obrázek použil na veřejném shromáždění turecký islamistický prezident Erdoğan v roce 2017 jako důkaz toho, že Evropská unie je křesťanským „klubem“ a „křižáckým společenstvím“, které je nepřátelské k islámu. Obdobně nepřátelsky učí učebnice o organizaci NATO, kterou popisuje jako zabijáka mnohostranné turecké zahraniční politiky, která poškodila domácí vojenský průmysl a učinila Turecko závislým na vojenské pomoci USA. V učebnici je také připomínán incident z norského cvičení NATO Trident Javelin 2017. „Při cvičení byli Erdoğan a zakladatel Turecké republiky Mustafa Kemal Atatürk vykresleni jako nepřátelské postavy, což přimělo Turecko, aby cvičení opustilo a odvolalo 41 důstojníků nasazených v Norsku,“ popisuje Bozkurt.

Obdobné nenávistné a útočné projevy jsou v učebnici použity proti muslimům, kteří kritizují Erdoğana a jeho islamistické zázemí za korupci a podporu radikálních skupin v Sýrii a Libyi, například hnutí Fethullaha Gulena. Web Nordic Monitor je platformou Turků odmítajících islamistický režim a působí hlavně ze Švédska. Nedávno se turecká vojenská tajná služba pokusila nechat soudně zakázat na území Turecka přístup k twitterovému účtu Nordic Monitor kvůli zveřejnění tajných dokumentů, které ukazují na špionáž tureckých tajných služeb proti jednotkám NATO na území Turecka.

Mezi výrazné postavy týmu Nordic Monitor patří Abdulláh Bozkurt, který je tureckým novinářem s více než 20letou praxí v různých zemích a specializuje se na problematiku islámského extremismu. Dále Levent Kenez, který je dnes uprchlíkem před islamistickým režimem v Turecku. Před útěkem z Turecka vydával v zemi nezávislé noviny, v nichž odhalil aktivity turecké tajné služby na podporu přesunu islámských teroristů do Sýrie. Po tomto odhalení turecká vláda jeho noviny nařídila uzavřít a on uprchl ze země. A také Murat Cetiner, který je bývalým expertem OSN, bývalým členem protiteroristické skupiny turecké policie a nezávislým odborníkem akreditovaným u Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.