Donald Tusk musí v Polsku vypovídat kvůli podvodům s DPH

Donald Tusk musí v Polsku vypovídat kvůli podvodům s DPH Zdroj: ČTK

Předseda Evropské rady Donald Tusk vypovídal v Polsku o podvodech s DPH. Může jít o součást volební kampaně

Bývalý polský premiér a současný předseda Evropské rady Donald Tusk dnes vypovídá jako svědek před parlamentní komisí ohledně podvodů s daní z přidané hodnoty (DPH) během své vlády. "Nevnucoval jsem se sem, ale pokusím se dostát očekáváním," odpověděl Tusk na kritiku, že mění výslech v mediální show.

Tusk je na polské scéně stále vnímán jako hlavní soupeř klíčové postavy, předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, který usiluje o co největší vítězství PiS v podzimních parlamentních volbách. Do vlasti je poměrně často předvoláván k výslechům na prokuratuře, podřízené ministru spravedlnosti, či v parlamentu v různých aférách, které jej podle komentátorů mají jako politického rivala zkompromitovat a odrovnat.

Poslanci PiS před dnešním výslechem dávali najevo, že chtějí bývalého premiéra zasypat otázkami, proč jeho vláda nepodnikla kroky k zamezení podvodům, o kterých dozajista věděly tajné služby, podřízené šéfovi vlády.

Tusk: Polsko se nijak neliší

"(Tuskova) vláda jisté kroky podnikla, ale bylo jich buď velmi málo, anebo je zaváděla s velikým zpožděním," prohlásil místopředseda komise Kazimierz Smoliński podle televize TVN 24.

Tusk naopak argumentoval, že míra podvodů s DPH za jeho vlády podle údajů Evropské komise nepřekračovala evropský průměr, Polsko nebylo ničím zvláštní či výjimečné. Vybízel také poslance ke srovnání se současným stavem, který se podle něj nijak neodlišuje od předchozích let.