Volodymyr Zelenskyj: Nový ukrajinský prezident

Volodymyr Zelenskyj: Nový ukrajinský prezident Zdroj: ČTK

Radikální změny na Ukrajině: Nový prezident Zelenskyj složil přísahu a hned rozpustil parlament

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na slavnostní schůzi parlamentu složil prezidentskou přísahu a bezprostředně po své inauguraci poslancům oznámil, že sněmovnu rozpouští. Řekl rovněž, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora.

Rozpuštěním jednokomorové sněmovny půl roku před řádnými volbami si chce Zelenskyj podle kyjevských médií zajistit podporu parlamentu, v němž nyní nemá prakticky žádné stoupence. Jeho strana Sluha národa vznikla těsně před dubnovými prezidentskými volbami, v nichž Zelenskyj drtivě porazil dosavadní hlavu státu Petra Porošenka.

Za svůj hlavní úkol Zelenskyj v inauguračním projevu označil zastavení palby na východě země, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a proruští separatisté. Bývalý herec považovaný mnohými za politického outsidera prohlásil, že k dialogu s Moskvou může dojít jen v případě, že Rusko Ukrajině vrátí okupovaná území a zajistí návrat válečných zajatců. Nový prezident vyzval k návratu do vlasti Ukrajince, které válka vyhnala z domovů.

Ceremoniálu bylo přítomno na padesát zahraničních delegací a bývalí ukrajinští prezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma, Viktor Juščenko a Porošenko.

Kritika vlády

Zelenskyj v projevu tvrdě kritizoval ukrajinskou vládu. "Nechápu, upřímně řečeno, naši vládu, která jen rozhazuje rukama a říká, že nemůže nic dělat. Není to pravda. Může vzít kus papíru a pero a uvolnit místo těm, kdo bude myslet na budoucí pokolení a ne na budoucí volby. Myslím, že lidé by to ocenili," konstatoval.

Nový prezident pak v emotivním projevu popsal své představy o budoucnosti země: "Musíme se stát Islanďany ve fotbalu, Izraelci v obraně rodné země, Japonci v technologiích, Švýcary v umění žít šťastně vedle sebe. Naším prvním úkolem je zastavení palby na Donbasu... Bude-li to zapotřebí, jsem připraven obětovat svou funkci, aby byl nastolen mír."

Obyvatele Donbasu Zelenskyj oslovil ve svém i jejich rodném jazyce, tedy v ruštině. Řekl jim, že pro ostatní Ukrajinu "nejsou cizinci", že Krym a Donbas je ukrajinská země. "Ztratili jsme nejen území, ale hlavně lidi," upozornil prezident. Dodal, že je připraven "k obtížným a nepopulárním rozhodnutím".

Dva měsíce pro poslance

Rozhodnutí o rozpuštění parlamentu dává ukrajinské Nejvyšší radě nanejvýš poslední dva měsíce na její práci. Do šedesáti dnů musejí být podle ústavy vypsány nové mimořádné volby.

Nový prezident dnes poslancům poradil, aby tuto dobu využili k přijetí důležitých zákonů, mezi které zařadil zrušení poslanecké imunity, zpřísněný postih nezákonného obohacování a nový volební zákon. Během dvou měsíců by měli být také podle Zelenského vyměněni ministr obrany, šéf tajné služby SBU a generální prokurátor, kteří už většinou novému prezidentovi své posty nabídli. Jejich odchod ale musí parlament schválit.

Na Ukrajině platí smíšený parlamentně-prezidentský systém, který dává hlavě státu právo jmenovat se souhlasem parlamentu šéfy silových rezortů - ministra zahraničí a obrany, šéfa kontrarozvědky a generálního prokurátora.