Budoucí ministr dopravy Vladimír Kremlík a prezident Miloš Zeman

Budoucí ministr dopravy Vladimír Kremlík a prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman jmenuje nové ministry 30. dubna. Opozice kritizuje Babišovu personální politiku

Prezident Miloš Zeman v pondělí přijal na zámku v Lánech kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Na twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Před Havlíčkem Zeman jednal s kandidátem na ministra dopravy Vladimírem Kremlíkem. Prezident chtěl mluvit s oběma uchazeči o místa ve vládě předtím, než je do funkcí jmenuje. Stejně postupoval i u jiných ministrů. Zeman už oznámil, že oba nové ministry jmenuje po návratu ze své cesty do Číny 30. dubna ve 14:00 na Pražském hradě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi navrhl změny v čele dvou ministerstev minulý týden. Kremlík nahradí Martu Novákovou, z dopravy odejde Dan Ťok (oba za ANO). Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na přání Babiše.

Havlíček nyní působí jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jako o novém ministrovi se o něm spekulovalo dlouho. Kremlík je na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) náměstkem.

Havlíček považuje za své hlavní priority podporu podnikání a dokončení restrukturalizace státních agentur. Chce se věnovat také snižování administrativy nebo podpoře exportu. V energetice je podle něj nepochybné, že peníze půjdou do jaderné energetiky.

Opozice kritizuje personální Babišovu politiku

Babišovu personální politiku dnes zkritizoval předseda ODS Petr Fiala. "Na ministerstvo dopravy posílá Andrej Babiš člověka, jehož názory nikdo nezná, na ministerstvo průmyslu a obchodu zase člověka, který už léta říká to, co si premiér přeje slyšet," uvedl v tiskové zprávě. Oba ministři by podle ODS měli odpovědět na několik otázek.

Po Kremlíkovi chtějí občanští demokraté například zodpovědět, jak rozhodne o zpoplatnění nebo nezpoplatnění 900 kilometrů silnic 1. třídy, kdy bude zavedena elektronická dálniční známka, jak plánuje zrychlit přípravu staveb a kdy bude dokončena oprava dálnice D1. Na Havlíčka směřuje ODS otázky týkající se těžby lithia, výběru dodavatele nového jaderného bloku nebo snížení cen mobilních dat.