Estonský soud poslal do vězení ruského špiona

Estonský soud poslal do vězení ruského špiona Zdroj: Profimedia

Estonci poslali do vězení ruského špiona. Sbíral informace o pohraniční stráži včetně osobních údajů

Estonský soud poslal do vězení údajného ruského špiona Dmitrije Kozlova, který má ruské i estonské občanství. Důvodem výroku soudu ve městě Tartu na východě Estonska je to, že agent ruské kontrarozvědky sbíral informace o estonské pohraniční stráži. Do Ruska prý posílal zprávy o režimu pohraničníků i o infrastruktuře, technice. Podle soudu sbíral dokonce i osobní údaje důstojníků.

Informace o odhalení ruských špionů se v médiích pobaltských zemí objevují pravidelně. Před týdnem soud v litevské Klajpedě poslal na sedm let do vězení ruského špiona, který podle žalobců shromažďoval informace o vojenských lodích NATO a klajpedském plynovém terminálu.

Loni na podzim vyvolal v Estonsku skandál důstojník estonské armády ruského původu, který podle vyšetřovatelů víc než pět let předával estonská státní tajemství a další utajované informace ruské vojenské rozvědce GRU. Před dvěma měsíci byl bývalý major Deniss Metsavas odsouzen k 15 a půl roku vězení, jeho otec Pjotr Volin dostal za napomáhání šest měsíců.

Estonská kontrarozvědka KaPo dnes zveřejnila svou výroční zprávu, podle níž bylo od roku 2006 v zemi šest osob odsouzeno za velezradu a dalších 12 za špionáž ve prospěch Ruska.