Někdejší starosta New Yorku Michael Bloomberg se zdraví se školáky.

Někdejší starosta New Yorku Michael Bloomberg se zdraví se školáky. Zdroj: Mikebloomberg.com

Miliardář Bloomberg chce dát 500 milionů dolarů, aby porazil Trumpa. Mnozí to považují za šílenost

Jeden z nejbohatších lidí světa, americký podnikatel, politik, filantrop a někdejší úspěšný starosta New Yorku Michael Bloomberg (77), uvažuje už delší dobu o kandidatuře na prezidenta USA. Jak teď prosáklo z jeho poradního týmu, pokud by se mu skutečně podařilo získat nominaci Demokratické strany, dal by do kampaně proti Donaldu Trumpovi nejméně 500 milionů dolarů (v přepočtu 11,5 miliardy korun). Někteří kritici to ale považují za „nemravnou“ a „šílenou“ částku.

Zda se bude miliardář Michael Bloomberg vůbec ucházet o kandidaturu, prý oznámí někdy v první polovině března. Podle většinou dobře informovaného webu Politico, který zveřejnil i jeho plánovanou částku na kampaň, se už od loňského listopadu každý týden schází se svými poradci a zvažuje tuto možnost. Cíl a záměr je jediný: Zastavit Donalda Trumpa.

Kolem kandidatury Bloomberga se objevují nejrůznější spekulace již několik měsíců. Jedna tvrdí, že by mohl kandidovat i jako nezávislý kandidát, jenže v tom případě by mu část hlasů odebral demokratický protikandidát či protikandidátka. Údajný „plán A“ je podle Politica přímočarý: Získat podporu americké Demokratické strany.

„Minimálně 500 milionů dolarů na kampaň je ale až neslušná částka, je to bláznivé,“ komentoval ale zveřejněné záměry jeden demokratický politický konzultant, který je obeznámený s postoji Bloombergova týmu. Hovoří se totiž o tom, že to je minimální suma, o které se hovoří. Přitom půl miliardy dolarů je o 175 milionů více, než investoval do kampaně Trump v roce 2016.

V Bloombergově případě ale nejde o možnou vynaloženou částku na kampaň, protože jeho majetek je odhadován až na 52 miliard dolarů. Jen při svém třetím zvolení za starostu New Yorku (tím byl v letech 2002 až 2013) dal do kampaně 100 milionů dolarů a to se jednalo o jedno město. Dalšími 110 miliony přispěl loni na podzim 24 demokratickým kandidátům do Kongresu, z kterých až 21 lidí bylo zvoleno.

Daleko větším problémem by podle webu Politico mohlo být pro Bloomberga to, že je to liberál, který se pohybuje někde uprostřed politického spektra. Jenže Demokratická strana stále více tíhne doleva a znějí v ní například výzvy k vyššímu zdanění oligarchů, jakým je právě Michael Bloomberg.

Podle průzkumů by přesto kolem 80 procentům demokratů mohl Bloomberg vyhovovat, protože se přes svoji nadaci silně angažuje v boji proti klimatickým změnám a dalších charitativních projektech.

Další nevýhodou je pak fakt, že do boje o Bílý dům se hlásí až několik desítek kandidátů Demokratické strany. Tato nejednota a nejednoznačnost pak mohou nahrát Donaldu Trumpovi, který má své věrné voliče. Navíc jeho podpora je dnes přece jen o něco vyšší než například před rokem.