Ministr životního prostředí Richard Brabec představil další novinky v programu Dešťovka (25.9.2018)

Ministr životního prostředí Richard Brabec představil další novinky v programu Dešťovka (25.9.2018) Zdroj: ČTK

Sucho v Česku se dlouhodobě rozšiřuje, boj s ním stojí miliardy. Jsou vládní programy užitečné?

V následujících 7 letech plánuje ministerstvo životního prostředí poslat 4 miliardy korun do programu Prostředí pro život. Přibližně půlka této sumy má zamířit na výzkum boje se suchem, které se v Česku dlouhodobě zhoršuje. Do poloviny roku 2019 mají být vyhlášeny první soutěže na konkrétní projekty.

Česko patří mezi země s vůbec nejmenším přítokem povrchové vody v Evropě, což je dáno jeho geografickou polohou. Kvůli tomu a celkovému úbytku srážek přibývá na mapách suchých oblastí. „Česká republika je odkázána na dešťovou vodu, tedy na srážkové úhrny. V jednotlivých oblastech se jejich průměrné výšky pohybují zhruba od 500 do 1000 milimetrů,“ vysvětlil ředitel asociace podnikatelů v geomatice Jaroslav Cibulka. V posledních třech letech jsou však mnohde nižší.

„Musíme se naučit s tímto režimem dešťových srážek žít a s dešťovou vodou v krajině a ve městech lépe pracovat,“ doplnil Cibulka. A to nejen kvůli zadržení vody v krajině, ale také kvůli snížení smyvu zemědělské půdy, omezení vodní eroze a následné sedimentace bahna v nádržích a vodních tocích, což omezuje jejich zadržovací kapacity, a dochází pak ke zvýšenému odtoku vody ze země.

Jak se změnila česká krajina za 70 let a jsou vládní programy v boji proti suchu uitečné? Dočtěte si článek na E15.cz >>>