Opoziční lídr Juan Guaidó s manželkou Fabianou a dcerou

Opoziční lídr Juan Guaidó s manželkou Fabianou a dcerou Zdroj: Reuters

Opoziční lídr Juan Guaidó s dcerou
Protesty proti Madurovi ve Venezuele (3.2.2019)
Protesty proti Madurovi ve Venezuele (3.2.2019)
Protesty proti Madurovi ve Venezuele (3.2.2019)
Protesty proti Madurovi ve Venezuele (3.2.2019)
8
Fotogalerie

Španělsko jako první země z EU oficiálně uznalo Guaidóa prezidentem Venezuely

Španělská vláda dnes jako první z Evropské unie oficiálně uznala předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely. Totéž dnes uvedli v rozhovorech s médii ministr zahraničí Francie Jean-Yves Le Drian a šéfka švédské diplomacie Margot Wallströmová.

"Španělská vláda oznamuje, že oficiálně uznává Juana Guaidóa jako prezidenta Venezuely," řekl dnes na tiskové konferenci španělský premiér Pedro Sánchez. Učinil tak poté, co dal před osmi dny lhůtu autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi k oznámení nových prezidentských voleb. Ultimátum dalo Madurovi také několik dalších evropských zemí.

Rovněž britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes na twitteru uvedl, že Británie Guaidóa uznává za úřadujícího prezidenta. "Nicolás Maduro neoznámil prezidentské volby do osmi dnů, ve lhůtě, kterou jsme mu dali. Takže spolu s evropskými spojenci nyní uznáváme Guaidóa dočasným prezidentem, dokud nebudou uspořádány regulérní volby," napsal Hunt na twitteru.

Guaidó složil přísahu jako úřadující prezident 23. ledna při masových demonstrací. Učinil tak poté, co parlament neuznal druhý mandát prezidenta Madura, protože vzešel z nedemokratických voleb. Jako první Guaidóa podpořily USA a po nich dvě desítky dalších zemí, většinou amerických. Naopak Rusko, Čína nebo Turecko stojí za Madurem.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na dnešním jednání vlády navrhne, aby Česko oficiálně uznalo předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely. Před jednáním vlády o tom informoval na twitteru s tím, že země koordinuje svůj postup s dalšími státy Evropské unie.