Senátorka za ANO Zuzana Baudyšová rezignovala ze zdravotních důvodů.

Senátorka za ANO Zuzana Baudyšová rezignovala ze zdravotních důvodů. Zdroj: ČTK

Senátorka ANO Zuzana Baudyšová rezignovala. V Praze 9 budou doplňovací volby

Zuzana Baudyšová, dlouholetá ředitelka Nadace Naše dítě, rezignovala ze zdravotních důvodů na senátorský mandát za Prahu 9. Do horní komory byla zvolena za hnutí ANO v roce 2014. V obvodu se budou muset konat do konce dubna doplňovací senátní volby.

Baudyšová svou rezignaci oznámila písemně předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), informovala ČTK senátní tisková tajemnice Eva Davidová. Sedmdesátiletá Baudyšová je prezidentkou Nadace Naše dítě na pomoc dětem v krizových životních situacích a zakladatelkou Linky bezpečí. V Senátu působila ve školském výboru a v komisi pro sdělovací prostředky.

"Vážím si Zuzany Baudyšové a oceňuji práci, kterou odvedla v rámci nadace Naše dítě i v rámci svého senátního působení," uvedla předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová. Odchod Baudyšové označila za reálné vyhodnocení situace. "Ona i její rodina vyhodnotily, že potřebuje co nejnižší pracovní zatížení, a naopak co nejvíce klidu, takže rozumíme rozhodnutí vzdát se v tuto chvíli mandátu," dodala. Senátorský klub ANO bude mít po odchodu Baudyšové sedm členů. Nové senátní volby v Praze 9 se budou muset uskutečnit podle zákona do tří měsíců. Prezident Miloš Zeman je tak bude muset vyhlásit nejpozději na 26. a 27. dubna.