Přezouváte správně?

Přezouváte správně? Zdroj: profimedia.cz, archiv

Přezouvání pneumatik na zimu: Kde Češi dělají chybu?

Až třetina Čechů stihne přezout auto na zimní gumy ještě před prvním listopadem. Polovinu k tomu vyburcuje až prudké ochlazení. Podle průzkumů společnosti Stem/Mark, kterou si nechal nedávno vypracovat Barum, jsme nečekaně poučeným národem – 89 % motoristů přezouvá. Přesto ale dělají chybu.

Řada majitelů aut kupovala zimní pneumatiky už v dobách, kdy nebylo sezonní přezouvání nařízeno. Většinou je k tomu motivovaly pojišťovny slevami. Od roku 2011 jsou zimní pneumatiky povinné od listopadu do března v případě souvislé vrstvy sněhu, ledu nebo námrazy. Případně pokud lze takové podmínky předpokládat.

V praxi to výrazně zmírnilo počet řidičů, kteří předtím vyrazili na vozovky se sjetými letňáky v jistotě, že jim za to nic nehrozí. Dnes podle několika průzkumů skoro devět z deseti majitelů aut přezouvá na zimní gumy. A ostatní podle všeho nevyjíždějí. Statistiky už ale neodrážejí drsnou realitu...

Kdy je povinné zimní přezutí?

Řidiči mají povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

  • Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
  • Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zákon tedy myslí na případné výkyvy počasí a nutí mít řidiče obuté zimní pneumatiky jen v případě, kdy opravdu nastává „zimní“ počasí, se sněhem a ledem na silnici. Naopak pokud bude i po prvním listopadu hezky s vysokými teplotami, přezouvat nutné není.

Co dělají Češi špatně? Dočtěte si článek na auto.cz >>>