Tající ledovce

Tající ledovce Zdroj: 2leep.com

Tající ledovce
Tající ledovce
Tající ledovce
Tající ledovce
Tající ledovce
8
Fotogalerie

Nejtlustší ledovec na světě praskl a taje, vůbec poprvé v dějinách

Nejstarší a nejtlustší ledovec v Arktidě poprvé v historii praskl a začal tát. Na severu Grónska se tak vytvořila vodní plocha, která vždy bývala trvale zamrzlá i v letních měsících. Jeden z meteorologů popsal situaci jako „děsivou“.

Tento fenomén – praskání ledovců, jejichž led dříve vydržel i přes letní měsíce kompaktní a neporušený – bylo možné pozorovat již podruhé v tomto roce. Tání tohoto ledovce klimatologové odůvodňují celkovou změnou klimatu a zvláště pak extrémně suchým horkým létem na severní polokouli, která téměř čtyři měsíce sužovala Evropu i Asii.

Podle meteorologů začalo v oblasti Grónska abnormální počasí už letos v únoru. Za prasknutí ledovce může podle nich kromě letních tropických teplot právě také únorové počasí, které bylo extrémně větrné a ledovec se tak dostal vůbec nejdále od pevniny od doby, kdy jej monitorují, tedy od roku 1970.

„Téměř všechny ledovce na severu Grónska jsou již rozpraskané a tím pádem snadněji mobilní,“ řekla pro britský list Guardian Ruth Mottramová z Dánského meteorologického institutu (DMI). „Voda na severu Grónska je neobvyklá. Dříve se tomuto místo přezdívalo `poslední ledová oblast`, protože právě v těchto místech byl vždy ledovec, který nikdy neroztál. Poslední události ale naznačují, že toto poslední ledové prostranství bude ještě severněji,“ dodává Mottramová.