Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Za krvácení a modřiny jen pokuta. Rusko dekriminalizovalo domácí násilí. Jaký je výsledek?

V únoru 2017 ruská státní Duma dekriminalizovala některé formy domácího násilí. Pokud k násilí na ženě a dětech nedojde vícekrát ročně, násilník oproti předchozí úpravě zákona nečelí hrozbě odnětí svobody až na dva roky. Za modřiny a tržné rány zaplatí pokutu maximálně třicet tisíc rublů. Ve výjimečných případech si odsedí 15 dnů ve vězení. Statistiky případů domácího násilí od loňska padají. Jak čísla, která hrají vládě do karet, vysvětlují odborníci?

Zástupci neziskové organizace Anna centrum a realizátoři kampaně Ne násilí tvrdí, že za úbytkem hlášených případů domácího násilí stojí přesvědčení žen, že hledat pomoc u státu je nyní ještě zbytečnější než v minulosti.

Statistiky zaznamenaly téměř 50 % pokles případů domácího násilí. V roce 2016 bylo nahlášeno na 65 tisíc případů. V loňském roce to bylo téměř o polovinu méně – dohromady 36 tisíc.

Marina Pisklakova-Parker, která stojí v čele sítě Anna center pomáhajícím ženám v nesnázích, uvedla, že zcela proti logice vládní propagandy, jež tvrdí, že počet napadení reálně díky dekriminalizaci klesl, přijaly Anna centra v roce 2017 na 27 tisíc telefonátů na lince důvěry. To je o 7 tisíc více než v roce předcházejícím.

„Dekriminalizace vysílá násilníkům signál, že bít svou ženu a děti není závažný problém, a podporuje v nich tak pocit beztrestnosti,“ říká Pisklakova-Parker. Rusko tímto způsobem podle ní závažným způsobem podkopává lidská práva ženské části populace.

V prosinci loňského roku navíc vyšlo najevo, že pokuty, které soud násilníkům v některých případech vyměří, jsou často nuceny platit jejich oběti. Podle serveru domesticviolence.ru zažije ročně domácí násilí 16 miliónů Rusek, jen 10 % z nich útok ohlásí policii.