Aretha Franklinová

Aretha Franklinová Zdroj: Profimedia.cz

Aretha Franklinová
Aretha Franklinová
Aretha Franklinová
Aretha Franklinová
Aretha Franklinová
5
Fotogalerie

Zemřela zpěvačka Aretha Franklinová. Královna soulu podlehla rakovině slinivky

Ve věku 76 let zemřela dnes americká zpěvačka Aretha Franklinová. Informovala o tom s odvoláním na rodinu agentura AP. Umělkyně označovaná za "královnu soulu" trpěla rakovinou slinivky a už před několika dny se objevily zprávy, že její stav je velmi vážný. Franklinová, kterou časopis Rolling Stone označil za nejlepší zpěvačku všech dob, zemřela dopoledne místního času ve svém domě v Detroitu.

"Nenacházíme slova, jimiž bychom vyjádřili bolest v našich srdcích. Ztratili jsme pevný základní kámen naší rodiny," uvedla rodina Franklinové v oznámení o úmrtí této matky čtyř dětí.

Franklinová trpěla rakovinou slinivky několik let. Loni oznámila, že už bude vystupovat jen na vybraných akcích. Poslední koncert absolvovala loni v srpnu ve Filadelfii, o tři měsíce později ještě zpívala na akci nadace Eltona Johna pro boj s AIDS.

První singl vyšel Franklinové už před více než 50 lety. V 60. a 70. letech minulého století nazpívala několik ceněných živých nahrávek gospelů včetně alba Amazing Grace (1972). Zatím poslední album, kterým je A Woman Falling Out Of Love, vydala v roce 2011.

Kromě 18 cen Grammy dostala Franklinová také ocenění Grammy za celoživotní dílo (v roce 1994). V roce 1987 se stala první ženou, která byla uvedena do rokenrolové síně slávy.