Zřícený most v Itálii v Janově

Zřícený most v Itálii v Janově Zdroj: Twitter

Zřícený most v Itálii v Janově
Zřícený most v Itálii v Janově
V italském Janově se zřítil mos
V italském Janově se zřítil mos
V italském Janově se zřítil mos
12
Fotogalerie

Po italském mostu jel v době zřícení i kamion české dopravní firmy. Spadl dolů, ale řidič přežil

Z Morandiho mostu, jehož část se dnes zřítila v italském Janově, spadl i kamion pražské dopravní společnosti SPED-IT. Informaci České televize ČTK potvrdila firma. Řidič vozu neštěstí přežil. Česká diplomacie nemá zprávy o jiných českých zraněných či obětech.

Most na frekventované dálnici na severu Itálie spadl přibližně v 11:50 SELČ. Italské úřady zatím informovaly o 22 mrtvých, ale tato bilance patrně není konečná.

Jednatel společnosti SPED-IT Václav Zázvůrek ČTK řekl, že řidič kamionu žije a komunikuje. "Náš kamion jsme našli na fotkách na twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic," uvedl Zázvůrek.

České ministerstvo zahraničí má zatím potvrzenou informaci o zranění českého řidiče kamionu. "Byl zraněn, nicméně není v ohrožení života. Byl odvezen do nemocnice v Janově, kde je v ošetřování. On sám naši ambasádu o nějakou další asistenci nežádal, komunikujeme s jeho zaměstnavatelem," sděila ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Zprávy o dalších Češích nejsou

Zprávy o jiných zraněných či obětech z České repuliky Černínský palác nemá. S ohledem na to, že v Janově ještě pokračuje záchranná operace, však ministerstvo nemůže vyloučit, že na místě byli i jiní Češi. "Na naši konzulární linku se od doby neštěstí obrátil jenom zaměstnavatel českého řidiče kamionu, nikdo další nás v této věci nekontaktoval," dodala Valentová.

V sutinách mostu je podle italských policistů rozdrcených několik osobních vozů, zatímco ty nákladní skončily v řece pod mostem.

Přímých autobusových linek z Prahy se neštěstí nedotklo. Autobus společnosti RegioJet na dnešní pravidelné lince z Prahy s příjezdem do Janova ve 14:35 v pořádku dorazil do cíle. Autobusy společnosti Eurolines jezdí do Janova pravidelně jen ve středu a v pátek, pro zítřejší spoj firma připravuje objízdnou trasu.