Italské úřady bojují s daňovými úniky

Italské úřady bojují s daňovými úniky Zdroj: Profimedia

V Itálii se může cokoli? 20 procent benzínek je nelegálních, daně neplatí polovina pronajímatelů bytů

Italská finanční policie prováděla od poloviny června rozsáhlou kontrolu benzínových stanic, zařízení pro turisty a zaměřila se i na prodej padělků. Výsledky jsou podle italské verze webu The Local, která monitoruje místní média, tristní. Zjištěny byly rozsáhlé podvody i daňové úniky. Například celá pětina kontrolovaných benzínových čerpadel je nelegálních.

Kontroly provedla finanční policie (Guardia di Finanza) především podél pobřeží, v horských oblastech a ve velkých městech. Chtěla tak varovat turisty, protože Italové tradičně hromadně vyrážejí na dovolenou v srpnu.

Například z 1379 kontrolovaných benzínových pump byly zjištěny nelegální praktiky u celé pětiny. Zabaveno u toho bylo 500 tisíc litrů benzínu.

Celkem provedla Guardia di Finanza 22 271 kontrol. Neplacení daní a chybějící licence pro podnikání bylo také odhaleno u poloviny pronajímaných bytů a domů. Kontrolováno bylo 895 rekreačních nemovitostí.

Padělky

Nová italská vláda se chce také zaměřit na zaměstnávání nelegálních pracovníků hlavně z řad imigrantů. Především lidé z Bangladéše, Pákistánu a afrických zemí také často prodávají padělky. Těch bylo zaznamenáno kolem 9 milionů kusů, jedná se většinou o hračky, oděvy a elektronické zboží. Pocházejí hlavně z Asie.

Bez licence pracují i někteří turističtí průvodci, hodně jich bylo zajištěno v okolí starobylého Kolosea v Římě.

Tyto problémy se ale objevují v Itálii celá desetiletí a žádná vláda je nedokázala vyřešit. Na nelegální činnost jsou navíc velmi často napojeny nejrůznější mafie.