Majitel Facebooku Mark Zuckerberg

Majitel Facebooku Mark Zuckerberg Zdroj: Facebook

Konec šmírování osobních dat, nařídil Facebooku soud

Belgický soud po dlouhém sporu zakázal společnosti Facebook další uchovávání dat o tamních uživatelích internetu. Rozhodnutí odkazuje na nález Belgické komise na ochranu soukromí CPP. Největší světová sociální síť zároveň musí povinně smazat všechna data, která doposud nasbírala ilegálně.

 

Podle soudu se měl Facebook dopustit porušení zákona získáváním informací o lidech prostřednictvím tzv. třetích stran. To v překladu znamená zkoumání návyků uživatele na základě jeho chování v online prostoru i mimo samotný Facebook – sociální síť tak tímto způsobem hromadí data i o těch, kdo na ní ani nemají profil. To vše díky facebookovým tlačítkům „to se mi líbí“, která jsou dnes již pomalu na každém druhém webu, a takzvaným cookies.

„Facebook nás nedostatečně informuje o hromadění našich osobních dat, jejich druhu, způsobu, jak s nimi dále nakládá a jak dlouho je skladuje,“ zdůvodňuje soud. „Zároveň od nás nezískává souhlas se sbíráním a uchováváním všech těchto informací.“

Proti verdiktu se již ohradil viceprezident Facebooku Richard Allan: „Cookies a tlačítka jsou standardní technologie užívané stovkami firem k podpoře jejich byznysu,“ řekl belgickým médiím. „Požadujeme každou firmu, která našich technologií využívá, aby uživatele jasně informovala. Dáváme lidem také právo neúčastnit se sbírání dat z webů a aplikaci používaných pro reklamu,“ tvrdí Allan a dodává, že se sociální síť hodlá proti rozhodnutí odvolat.

Celý spor je součástí evropského trendu soupeření států s americkými internetovými giganty. Řada evropských politiků Facebooku vyčítá také nedostatečný boj proti falešným zprávám a extremistickému obsahu. V Německu kvůli tomu dokonce od tohoto roku funguje zákon ukládající největší světové sociální síti povinnost extremistické či lživé příspěvky mazat.