Hodný kamarád Facebook? Sociální síť pozná, zda plánujete sebevraždu a pokusí se vám ji rozmluvit

Mark Zuckerberg oznámil, že nyní za pomoci umělé inteligence bude Facebook automaticky skenovat uživatelské příspěvky, označení To se mi líbí a jinou aktivitu a vyhodnocovat, zda daný uživatel náhodou nepřemýšlí nad sebevraždou. Podezřelé chování pak systém nahlásí zaměstnancům, kteří podniknou náležité kroky.

Do budoucna se navíc počítá, že umělá inteligence rozpozná i jemné nuance v rámci použitého jazyka u příspěvků a odhalí i šikanu a podobné jevy. S nahlášenými příspěvky pak budou pracovat speciálně vyčlenění zaměstnanci Facebooku, kteří kontaktují patřičné organizace věnující se problematice jako je Save.org a další.

Sebevražda je druhá nejčastější příčina úmrtí v USA u lidí mladších 44 let s přibližně padesáti tisíci obětmi každý rok. Facebooku se dozajista nepodaří zabránit všem, může však pomoci lidem, kteří potřebují pomoc, ale sami ji nevyhledají. Nový systém je plánován celosvětově krom členských států Evropské unie, kde není možné jej zavést kvůli restrikcím týkajících se soukromí uživatelů.

Další články o sociálních sítích najdete na webu ŽIVĚ.CZ >>>