Pivo

Pivo Zdroj: čtk

Severní Korea objevuje pivní Ameriku, začala vařit pšeničné pivo

Státní severokorejské noviny Rodong sinmun uvedly, že doposud jediný severokorejský pivovar Taedonggang začal slavnostně nabízet pšeničné pivo. Má se jednat o převratnou novinku, kterou tamní pivovar vyvíjel tři roky – od roku 2015. Že jsou takzvané „pšenice“ známé desítky let především díky baovrské (německé) a české produkci, soudruhům zřejmě uniklo.

Pšeničná piva nejsou ničím neobvyklým – a to jak v pivních „epicentrech“ jako Česko či Bavorsko, ale i v USA, Polsku nebo Maďarsku. Historicky je dokonce doloženo, že v jistém období (zhruba v 15. a 17. století) ze pšeničná produkce piva převládala nad ječmennou. O severokorejské novince informovala BBC, která citovala severokorejská média. Ta pivo chválí se značným entusiasmem, který této tamní senzanci dodává punc novosti. O nic neobvyklého se přitom nejedná.

Rozdíl mezi totalitním režimem pevně svázaný centrální kolabující ekonomikou a otevřeným trhem lze mimo jiné pěkně ilustrovat na tom, jaká je dostupnost zcela běžných potravin, případně jak rychle tyto odlišné trhy drží krok s dobou. Vezměme nejobyčejnější a nejrozšířenější světový produkt – pivo – a zjistíme, že totalitní režimy ty demokratické ekonomicky nikdy nedoženou.

Pivní produkce se začala v Severní Koreji rozmáhat v roce 2002. Tehdy koupili Severokorejci jeden z britských pivovarů, jehož výrobu následně přemístili do severní Koreje. I tak je ale v místě značek a nabídky poskrovnu. Pšeničná piva se vyznačují sladší chutí, vyšší hutností a neprůzračností, jakož i nízkým indexem IBU, tedy nízkou hořkostí. Bývají vyhledávána a vařena zejména v letním období.