Nigel Farage - nejznámější představitel britského hnutí za odchod Spojeného království z Evropské unie

Nigel Farage - nejznámější představitel britského hnutí za odchod Spojeného království z Evropské unie Zdroj: EPA

Brexit: Odpůrci i stoupenci si pohrávají s možností opakování referenda o odchodu z EU

Jeden z hlasatelů brexitu, europoslanec Nigel Farage se obává, že hlasování pro brexit by mohlo být zrušeno, protože se stoupencům setrvání podařilo ovládnout debatu o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií.

Bývalý vůdce UKIP (The UK Independence Party) Farage řekl pro list The Observer, že se stále více obává, že tábor brexitu přestal bojovat, a podle něj dobře financovaný a organizovaný blok „Remainers“ teď bude volně ovlivňovat politickou a veřejnou diskusi.

„V parlamentu mají většinu, a pokud se nezorganizujeme, můžeme ztratit historické vítězství, kterým brexit byl,“ říká Farage.

Minulý čtvrtek Farage rozhněval mnoho stoupenců brexitu a strany UKIP, když řekl, že se blíží k názoru, že by země možná potřebovala uspořádat druhé referendum. Věří, že ti, co žádají odchod, by vyhráli s výraznější většinou, než jaké dosáhli 23. června 2016, když to bylo 52 procent proti 48. Jenže v pátek zase změnil tón a jasně uvedl, že se vážně obává, že by brexit mohl být zrušen a zvrácen. Případ úplného odchodu z EU se podle něj nedotáhl do konce, a to ani u pro-brexitových poslanců v parlamentu.

Brexit a ekonomika

Namísto toho prounijní tábor neúnavně vysílá zvěsti, že tvrdý brexit bude pro britskou ekonomiku ničivý, aniž by lidé slyšeli protiargumenty, které slavily úspěch v referendu v roce 2016. Zdá se, že po referendu nastalo upokojení a skončilo přesvědčování.

Farage s tím přichází ve chvíli, kdy se jedná o tom, jak převést dosavadní evropskou legislativu do té britské. Po projednávání procesu brexitu v Dolní sněmovně jsou na řadě členové Sněmovny lordů a mnozí chtějí usilovat o co možná nejužší vazby s EU. V některých případech navrhují i druhé referendum.

Couvání z brexitu

Minulé pondělí se Farage v Bruselu setkal s hlavním vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem. Barnier mu prý řekl, že je přesvědčen, že Spojenému království nebude nabídnuta taková dohoda, která by se dala prodat jako výhodná pro britskou ekonomiku. Příznivci Unie pookřáli a Farage říká: „V parlamentu už nemáme většinu. Myslím, že bychom prohráli hlasování.“

Stoupenci odchodu mají dojem, že vláda Theresy Mayové udělala příliš mnoho ústupků a další by ještě mohly přijít.

Vzhledem k tomu, že jednání probíhají v Bruselu a legislativa brexitu prochází parlamentem, vláda již pro tento případ přijala návrh na dvouleté přechodné období, ve kterém by Spojené království zůstalo v jednotném trhu a celní unii. Opoziční labouristé říkají, že podpoří změnu zákona o stažení z EU, ale chtějí, aby předem byla provedena velmi podrobná nezávislá ekonomická analýza účinků případné dohody. Někteří poslanci to dokonce považují za krok k tomu, aby jejich strana podpořila trvalé členství na jednotném trhu EU a v celní unii.

Brexit a mladí

Nespokojenost s průběhem se objevuje i na straně konzervativců. Bývalá šéfka školství ve vládě Theresy Mayové Justine Greeningová varovala před tím, že by se mladí lidé mohli odvrátit od brexitu, pokud vláda učiní dohodu, která bude proti jejich zájmům. Pokud by mladí lidé takový dojem získali, postavili by se proti tvrdému brexitu. Poslankyně zastupuje londýnský volební obvod, kde je hodně mladých lidí, takže názor jejích voličů je pro ni samozřejmě důležitý. Rozdělení Británie ohledně brexitu není jen teritoriální, ale také generační.

Hra s možností druhého referenda je riskantní, protože některé průzkumy ukazují, že by dnes naopak mohli zase těsnou většinou vyhrát stoupenci členství v Unii. Ukazuje se také, že nahradit členství v EU nějakým jiným svazkem je spíše iluze. Vztahy mezi Spojeným královstvím a USA nebyly už v dobách Baracka Obamy tak vřelé jako za prezidenta Bushe a premiéra Blaira a dnes také nejsou bez zádrhelů.

Po referendu země odkrývá stále nové a nové problémy, které proces odchodu přináší. Při všem respektu k voličům, lidé skutečně nemohli moc vědět, co je čeká. A to ještě není všem dnům konec.