Výroba tradičního psychedelického nápoje ayahuasca.

Výroba tradičního psychedelického nápoje ayahuasca. Zdroj: Wikimedia

Brazílie začala převychovávat vězně pomocí psychedelického čaje ayahuascy

Některá vězení v Brazílii vězení ustupují od dlouho používaného represivního modelu a snaží se své chovance spíše převychovávat. Používá se k tomu i známý psychedelického čaj ayahuasca. Mezi další terapeutické metody patří ve vězeních jóga, reiki a meditace.

Ayahuasca je psychedelický čaj, jehož hlavní látkou je amazonská liána Banisteriopsis caapi a další byliny z pralesa. Původně rituály spojené s užíváním tohoto čaje vznikly u domorodých obyvatel v oblasti Amazonie. Nyní však tyto rituály čím dál více pronikají do světa. Výsledkem ayahuascové seance má být pročištění těla i duše a mnozí lidé u toho zažívají hluboký ponor do fungování svého těla a mysli.

„Populace vězňů v Brazílii se od roku 2000 zdvojnásobila. Většina věznic je přeplněná a mnoho odsouzenců představují recidivisté. Pomocí ayahuascových rituálů se snaží věznice dosáhnout toho, aby lidé opět nepáchali trestné činy. Jde zatím pouze o pár desítek vězňů a výsledek není jistý. Tento pokus je ale určitě lepší, než tvrdá represe,“ říká americký novinář Aaron Kase, který se o problematiku dlouhodobě zajímá.

Jeden z vězňů, který si odpykával trest za vraždu, řekl už v roce 2015 americkému deníku The New York Times, že mu rituál pomohl: „Konečně si uvědomuji, že jsem stál na špatné straně života. Každý zážitek s ayahuascou mi pomáhá komunikovat s člověkem, kterého jsem zabil a prosit ho o odpuštění.“

Akademicky tento nápoj poprvé popsal harvardský etnobotanik Richard Evans Schultes, jenž objevil jeho léčebné a magické účinky u domorodých obyvatel Amazonie.

Ayahuasca je psychedelikum, které používali kdysi šamani, ale od 20. století se objevilo i ve „výbavě“ některých moderních církví i odvážnějších jednotlivců.