Umírající medvěd nemohl najít potravu

Umírající medvěd nemohl najít potravu Zdroj: Paul Nicklen / Instagram

Smutná tvář klimatických změn. Fotograf natočil umírajícího medvěda

Fotograf známého listu National Geographic včera zveřejnil smutné záběry, na nichž je na kost vyhublý lední medvěd. „Plakali jsme, když jsme to natáčeli,“ uvedl Paul Nicklen pro National Geographic. Snímky vyhublého medvěda záhy obletěly svět.

„Když jsme tam stáli, po tvářích nám tekly slzy,“ uvedl dále Nicklen, jehož video již převzal světový tisk. Kanadský fotograf natočil medvěda, na němž visí kůže a který nemůže najít vůbec nic k jídlu. Zkouší najít potravu v barelu s odpadem. „Chci, aby si lidé uvědomili, jak (vymírání medvědů) vypadá. Vědci jen řeknou, že vymírají,“ dodává Nicklen s tím, že zveřejněním srdcervoucích záběrů chtěl především ukázat na důsledky změn klimatu planety.

Nicklen není ve fotografování a pozorování medvědů žádný nováček. Server Vice uvedl, že muž za svůj život nafotil více než tři tisíce ledních medvědů. Na jeho adresu se objevila kritika, že mohl zvířeti pomoci – fotograf se však bránil tvrzením, že s sebou neměl uspávací pistoli, ani potřebné maso.

Problém ledních medvědů a jejich potravy spočívá v tom, že jsou prakticky závislí na jednom způsobu obživy – jedí totiž tuleně, a to především v ledu. Ten se však v polárních oblastech objevuje později než v minulých letech, takže se rok co rok prodlužuje období, kdy zvířata hladoví. Před několika týdny dokonce National Geographic zveřejnil informaci, že někteří medvědi začali z nedostatku tuleňů pojídat delfíny.