Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura - ilustrační snímek.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Rozhádaní okamurovci: V SPD chtějí odvolat nově zvoleného poslance

Z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v Moravskoslezském kraji odcházejí členové. Na vině je údajně předseda a nový poslanec Lubomír Volný a jeho styl vedení místní organizace. Členové hnutí jej chtějí prostřednictvím petice zbavit mandátu.

"Sesbíráme podpisy a budeme chtít jeho odvolání. Toto bude příležitost ukázat, jak má odvolatelnost politiků fungovat," uvedla Jana Barvíková z Ostravy. Předseda SPD Tomio Okamura o možnosti odvolávání politiků dlouhodobě mluví.

Nespokojení členové SPD podle MfD tvrdí, že předseda a poslanec Volný se chová jako diktátor, obklopuje se lidmi, kteří hlasují podle něj, a strana tak není demokratická. Volný naopak oponuje, že členů SPD v kraji přibývá, aktuálně má údajně 350 nových žádostí. "Dobrovolně od nás odešli nasazení agenti Realistů, ODA, Rozumných a ještě jedné nejmenované politické strany s blízkým programem, kteří vynášeli naše interní informace a nakonec dokonce kandidovali za tyto konkurenční politické subjekty v parlamentních volbách," uvedl Volný, kterž se přímého odvolání neobává.

Podle listu po hádkách odešli z SPD například i zakládající členové, manželé Pavlína a Andrzej Matykiewiczovi. Matykiewicz byl předsedou SPD na Ostravsku, jeho žena krajskou koordinátorkou. Loni v srpnu Matykiewiczová s dětmi odjela na dovolenou do Bulharska a podle jejího tvrzení pro MfD Volný obešel některé okresní schůze a tvrdil, že jela na dovolenou s bývalým senátorem Petrem Gawlasem z ČSSD a chystá puč v SPD, což odmítá. Následovalo vyškrtnutí z kandidátky a zbavení členství. "Dříve člena jmenovalo ústředí v Praze, teď předsednictvo v regionu. Volný nechce jmenovat členem nikoho neprověřeného, jen své známé a jejich rodinné příslušníky," uvedla Matykiewiczová.

Dění v SPD kritizují i další, jen na konci října podle MfD odešlo 23 lidí z buňky v Havířově. "Pan Volný jedná autoritativním způsobem s nadřazeností a manipuluje s názorem ostatních. Jakýkoli náš požadavek na diskusi či zlepšení spolupráce byl z jeho strany považován za útok na vedení kraje. Každý byl umlčován," uvedl Miroslav Krejčí, bývalý člen SPD z Havířova. I tuto kritiku Volný odmítá.