Leták v slovenském kostele v obci Bešeňová, který propaguje knihu, jež tvrdě útočí na islám.

Leták v slovenském kostele v obci Bešeňová, který propaguje knihu, jež tvrdě útočí na islám. Zdroj: Viliam Buchert

Ve slovenských kostelích propagují knihu, která tvrdí, že korán je ďábelský a plný nemravnosti

Vyhrocená situace kolem migrace, terorismu a islamismu se projevuje v Evropě v nejrůznějších podobách. Na Slovensku dostalo 200 vrcholných politiků, ale i 1600 kněží knihu, která se jmenuje „Predchodca Antikrista? Pápeži a svätí svedčia proti islámu“. Ta je pak v některých místních kostelech propagována letákem, který v českých svatostáncích skutečně neuvidíte. Leták například tvrdí, že „korán je ďábelský, plný nesmyslů a nemravností“.

Knihu vydalo a politikům i kněžím rozeslalo slovenské křesťanské občanské sdružení laiků, které se jmenuje „Inštitút Leva XVII.“ a vede ho Robert Mátéffy.

Tento konzervativní katolický spolek je v posledních letech známý i svoji tvrdou opozicí vůči homosexuální komunitě a propagací klasické rodiny. V poslední době se zaměřil i na „obranu křesťanství“ v souvislosti s radikálním islámem a migrací.

Například na své stránce Institut píše: „Za poslední desetiletí s obavami sledujeme kulturní a společenský rozpad Slovenska. Tento proces vidíme jako důsledek systematické práce radikálních, politických a revolučních hnutí, které započali své dílo zkázy na Západě a odtud postupně pronikají i na Slovensko.“ Společnost prý tato hnutí napadají přes média a politiku.

Kniha „Predchodca Antikrista? Pápeži a svätí svedčia proti islámu“ je souborem nejrůznějších citátů světců, papežů či mučedníků katolické církvi. Najdeme zde slova svatého Dona Bosca, Františka z Assisi, Tomáše Akvinského či papeže Jana Pavla II. Dílo obsahuje také popis bojů a bitev křesťanských režimů s islámem v minulosti.  

Vydání zvláštní knihy, kterou propagují i slovenské katolické kostely, je zdůvodněno například takto: „Západní politici žádají, abychom otevírali hranice muslimské invazi. Zdůvodňují to argumentem falešné křesťanské charity… Ve skutečnosti se jedná o nebezpečnou hru s ohněm, která ohrožuje vlastní občany… Hru s nedozírnými následky islámského teroru – civilních obětí, násilí a znásilnění. Spuštění nezvratného procesu demografické a kulturní změny křesťanských zemí na islámský stát. V západních státech jako je Nizozemsko a Švédsko se to již stává realitou… Přes tyto důsledky stále častěji slyšíme hlasy, které tvrdí, že islám do Evropy patří… Že muslimští migranti jsou pro Evropu příležitostí… Taková neuvážená levicová politika přináší krvavé následky…

Podle ohlasů se nejenom mnozí slovenští kněží, ale také věřící, s knihou ztotožňují.