Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: Profimedia.cz

KLDR poprvé vyzkoušela mezikontinentální raketu. Tvrdí, že zasáhla cíl

Severní Korea oznámila, že dnes vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou raketu. Spojené státy a Jižní Korea předtím uvedly, že střela, kterou Pchjongjang vypálil ze svého území a která dopadla do Japonského moře, byla raketou středního doletu. Pchjongjang rovněž tvrdí, že nyní je schopen zasáhnout prakticky jakékoliv místo na Zemi.

Střela Hwasong-14 letěla 39 minut a dosáhla výšky 2802 kilometrů. Následně přesně zasáhla svůj určený cíl, citovala státní severokorejskou televizi agentura Reuters. Americké tichomořské velení předtím sdělilo, že zaznamenalo odpal rakety z území KLDR a že dráhu střely sledovalo po dobu 37 minut.

Totalitní Severní Korea tak zřejmě dosáhla klíčového pokroku v naplnění svého plánu ohrozit Spojené státy, poznamenala agentura AFP. Otestovaná raketa může být schopna zasáhnout Aljašku, řekl zbrojní analytik citovaný agenturou AP.

Střela byla odpálena jen několik hodin poté, co o problémech s KLDR telefonicky hovořil americký prezident Donald Trump s japonským premiérem Šinzóem Abem a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Trump koncem června uvedl, že severokorejská hrozba vyžaduje rozhodnou reakci. Čas trpělivosti s jadernými a raketovými testy KLDR podle něj skončil.

Čína dnes prostřednictvím mluvčího ministerstva zahraničí vybídla ke klidu a zdrženlivosti. Jde o výzvu, kterou Peking v podobných situacích vyjadřuje opakovaně. Čína je prakticky jediným diplomatickým spojencem Pchjongjangu, v poslední době ale narůstá její nevole nad chováním KLDR, kvůli kterému na Peking tlačí Spojené státy.

Japonský premiér řekl, že Severní Korea ignoruje opakovaná varování mezinárodního společenství. Požádá proto prezidenty Číny a Ruska, aby sehráli konstruktivnější roli v úsilí ukončit severokorejský zbrojní program. Čínský prezident Si Ťin-pching je právě na návštěvě Moskvy. O problému chce premiér Abe jednat rovněž na nadcházejícím summitu velkých světových ekonomik G20 v Hamburku.

Jihokorejské úřady oznámily, že sledují dopady raketového testu na finanční trhy, žádné velké výkyvy ale zatím nezaznamenaly. Hlavní akciový index KOSPI odepsal 0,6 procenta, kurz jihokorejského wonu je proti dolaru nepatrně pevnější.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Pchjongjang ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.