Oto Warmbier v březnu 2016 odchází od soudu v KLDR

Oto Warmbier v březnu 2016 odchází od soudu v KLDR Zdroj: Reuters

Oto Warmbier v březnu 2016 odchází od soudu v KLDR
Jednadvacetiletý student Virginské univerzity Otto Warmbier u soudu plakal.
Otto Warmbier u soudu v KLDR:
Otto Warmbier se u soudu rozplakal. Nebylo mu to nic platné.
Otto Warmbiera naložili po příletu do USA do přistavené sanitky. 22 letý student se vrátil z vězení v KLDR kómatu.
6
Fotogalerie

Americký student, kterého propustila KLDR, zemřel. Korea jej vrátila s nevratně poškozeným mozkem

Včera zemřel americký student Otto Warmbier, který byl 17 měsíců držen severokorejskými úřady. Byl viněn z toho, že v jednom ze severokorejských hotelů strhl politický plakát. Severokorejci jej odsoudili k 15 letům nucených prací, ovšem nakonec jej propustili. Bohužel však ve zcela zuboženém stavu, který vedl až k jeho úmrtí.

Mladík se vrátil do vlasti před týdnem. Lékaři následně konstatovali, že jeho zdravotní stav je vážný: Warmbier podle nich trpěl vážným poškozením mozku, které vzniklo pravděpodobně delším přerušením přívodu kyslíku. Pchjongjang uvedl, že se jedná o následek botulismu, což je smrtelně nebezpečná intoxikace zvláštním druhem jedu, jenž produkuje bakterie clostridium botulinum. Toto tvrzení však bylo podle amerických lékařů lživé. Navíc vyvstaly otázky, zda nebyl mladík vystaven dokonce mučení.

„Strašné, trýznivé zacházení, jaké zažil náš syn od Severokorejců, bohužel nutně nemohlo mít jiný konec než tak nešťastný, jaký dnes zažíváme,“ uvedla rodina mladíka, která zároveň poděkovala lékařům za péči, již jejich synovi věnovali. Mladík zemřel v nemocnici v Cincinnati včera ve 20:20 evropského času.

Celá situace je o to absurdnější, že KLDR uvedla, že mladíka propouští ve jménu humanity. Na základě této zjevné nehumánnosti však mladík nakonec zemřel. Smrt mladíka vyvolala také rozhořčení na poli OSN. Zvláštní vyšetřovatel pro lidská práva Tomas Ojea Quintana se dožaduje vysvětlení, jak se student do stavu, který mladému muži nakonec způsobil smrt, dostal.