Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Petr Kellner je 96. nejbohatším člověkem světa, hodnota jeho majetku je 293 miliard korun

Nejbohatšímu Čechovi, Petru Kellnerovi, se daří. Podle zcela aktuálního pořadí v indexu nejbohatších lidí světa, který sestavuje a upravuje každý den agentura Bloomberg, je Kellner s odhadovanou hodnotou majetku 12,5 miliardy dolarů (v přepočtu přes 293 miliard korun) na 96. místě. Navíc oproti loňskému roku ještě posílil.

Podle aktuálního Bloomberg Billionaires Index je hodnota majetku Petra Kellnera oproti stejnému období loňského roku vyšší o 1,13 miliardy dolarů.

Před Kellnerem na 95. místě je Australanka Gina Rinehartová (63), šéfka a většinová majitelka těžební společnosti Hancock Prospecting. Za nejbohatším Čechem v pořadí, na 97. místě, je pak celosvětově velmi známý Rakušan Dietrich Mateschitz (73), spoluzakladatel firmy Red Bull, která vyrábí slavný nápoj.

Čelo žebříčku tradičně okupuje Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft. Bloomberg odhaduje hodnotu jeho majetku na 89,2 miliardy dolarů. Následuje Španěl Amancio Ortega (patří mu například i u nás známé obchody Zara) s 84,6 miliardami a Jeff Bezos s 83,9 miliardami. Ten je kromě jiného zakladatelem a ředitelem obchodního portálu Amazon.com. Tato společnost nedávno otevřela své velké sklady i v České republice.

Podle vývoje na trzích je možné, že právě Bezoz by se mohl v blízké budoucnosti stát nejbohatším člověkem světa a na trůnu vystřídal Gatese.

Další hvězdou, která letí pořád vzhůru mezi nejbohatšími lidmi světa, je zakladatel čínského internetového obchodu Alibaba a mnoha IT firem, bývalý učitel angličtiny Jack Ma. Tento Číňan je dnes nejbohatším člověkem Asie a jeho majetek je odhadován na 41,1 miliardy dolarů a oproti loňsku vzrostl o osm miliard. Podle finančních analytiků se prý dá očekávat, že Ma brzy pronikne do první celosvětové desítky největších boháčů.

Silvio Berlusconi, který byl několikrát premiérem Itálie, je momentálně v žebříčku Bloombergu na 181. místě s majetkem za 7,78 miliardy dolarů. Giorgio Armani, zakladatel slavné módní značky, má 7,81 miliardy. Hodnota majetku Rusa Romana Abramoviče, majitele známého londýnského fotbalového klubu Chelsea je pak odhadována na 10,9 miliardy dolarů. Švéd Ingvar Kamprad, majitel obchodu Ikea, je na tom o hodně lépe s 44,1 miliardami.

Nejbohatší ženou světa je Francouzka Liliane Bettencourtová, které je úctyhodných 94 let a je majitelkou známé kosmetické firmy L´Oreál. Majetek paní Bettencourtové se odhaduje na 42 miliard dolarů a podle některých ekonomů je to vůbec nejbohatší žena celé historie.