Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Dánská vláda přitvrzuje: Zakázala vstup do země fanatickým islámským kazatelům

Dánský zpravodajský web thelocal.dk informuje o zákazu vstupu do země šesti osobám hlásajícím náboženskou nenávist. Pět z nich jsou muslimové a jeden je protestantský kazatel. Dánská vláda se tak snaží přitvrdit v boji s hlasateli náboženské nenávisti a netolerance.

Podle stanoviska dánského ministerstva pro imigraci a integraci má být zákaz vstupu pro tyto osoby „jasným signálem, že cesty fanatických kazatelů, kteří se snaží o podkopávání demokracie a základních hodnot svobody a lidských práv, nejsou v Dánsku vítány“.

Dánská vláda se k tomuto razantnímu kroku rozhodla loni po odvysílání investigativní reportáže o nenávisti a netoleranci hlásané v dánských mešitách. V mešitě ve městě Aarhus například televizní stanice TV2 v reportáži zaznamenala, jak muslimský duchovní káže povinnost ukamenování ženy za cizoložství. Vedení stejné mešity také při jiné příležitosti opěvovalo teroristickou skupinu Islámský stát.

Podle Nyidanmark.dk, oficiálního webu spoluprovozovaného dánským ministerstvem zahraničí, byl zakázán vstup těmto osobám:
Protestantský křesťanský kazatel Terry Jones (USA)
Muhammad bin Abd ar-Rahmán bin Milhi bin Muhammad al-Arefe (Saúdská Arábie)
Kamal El-Mekki (USA)
Salman bin Fahad Alodah (Saúdská Arábie)
Muhammad Rateb Abdalláh an-Nabulsi (Sýrie, žijící v Jordánsku)
Bilal Philips (Kanada, žijící v Kataru)

Podle oficiálních vyjádření hrozí trest vězení i tomu, kdo by napomáhal někomu z tohoto seznamu ilegálně vstoupit na dánské území. „Rozhodnutí Dánska také automaticky znamená, že cizí státní příslušníci na uvedeném seznamu nesmějí cestovat nebo pobývat v Dánsku či v jakékoliv jiné zemi schengenského prostoru,“ informuje portál Nyidanmark.dk. Dánské rozhodnutí tak může jmenovaným muslimským aktivistům zkomplikovat především jejich aktivity v rámci Evropské unie.



Poslední jmenovaný, Bilal Philips, je přitom zajímavou osobou i kvůli kauze českého překladu své knihy Základy tauhídu, již vydalo Ústředí muslimských obcí v České republice. Organizátor vydání českého překladu Vladimír Sáňka, který je současně i místopředsedou Ústředí muslimských obcí v ČR, má být za tuto aktivitu znovu souzen, neboť pražský městský soud zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu.

V kontextu faktu, že jak Ústředí muslimských obcí, tak i obviněný Sáňka spolu s několika předními českými religionisty tvrdí, že autor knihy Bilal Philips nepodněcuje k nenávisti, mají dánští odborníci na činnost tohoto světoznámého muslimského misionáře a kazatele patrně zcela jiný názor.